Strona główna 0_Slider Co pili i jedli dawni świdniczanie? Prelekcje i degustacja w świdnickim muzeum

Co pili i jedli dawni świdniczanie? Prelekcje i degustacja w świdnickim muzeum

0

Muzeum Dawnego Kupiectwa w Świdnicy zaprasza do udziału w tegorocznej edycji Europejskich Dni Dziedzictwa, których motywem przewodnim są: „Smaki dziedzictwa”. W ramach imprezy muzeum przygotowało cykl wydarzeń pt. „Cztery strony smaku” podczas których będzie można dowiedzieć się o wielokulturowości kuchni Świdnicy i okolic, które na przestrzeni wieków stały się domem m.in. dla Niemców, Żydów, Polaków z różnych regionów dawnej Rzeczpospolitej, w tym z Kresów Wschodnich, a także Greków, Ormian, czy Tatarów.

Swoimi działaniami chcemy jak najszerzej zaprezentować smaki dziedzictwa, jakie pozostawiły po sobie poprzednie pokolenia. W sobotę, 11 września o smakach kuchni żydowskiej będzie można nie tylko posłuchać, ale także spróbować jej smakołyków, podczas prelekcji Rafaela i Dorin Blau z Fundacji „Nasz Dom Żyje-2004”, która opiekuje się Synagogą „Rutika” w Dzierżoniowie. Natomiast po prelekcji zapraszamy na degustację, poza daniami żydowskimi, na przekąski kuchni romskiej, greckiej, staropolskiej, itp. Przygotowane przez Stowarzyszenie Przyjaciół Bystrzycy Górnej „Trzy Sosny” z Gminy Wiejskiej Świdnica, które zaserwuje także swój specjał – kapustę po Bystrzycku – zapraszają organizatorzy.

Niedziela z kolei poświęcona będzie tradycji piwowarskiej o której opowie Dyrektor Muzeum Dawnego Kupiectwa – dr Dobiesław Karst, natomiast podczas kolejnej prelekcji, wygłoszonej przez Karola Głębockiego, domowego piwowara i pracownika browaru w Bielawie, można się będzie dowiedzieć, jak nawarzyć sobie piwa w domu oraz poznać tajniki współczesnego piwowarstwa.

Szczegółowy program wydarzenia:

11.09.2021 r. (sobota) o godz. 12.00 – prelekcja na temat smaków kuchni żydowskiej, prowadzenie Rafael i Dorin Blau, wstęp wolny.

11.09.2021 r. (sobota) o godz. 13.00 – „Przy stole” – instalacja artystyczna połączona z degustacją kuchni wielokulturowej, przygotowanie Stowarzyszenie Przyjaciół bystrzycy Górnej „Trzy sosny”, wstęp wolny.

12.09.2021 r. (niedziela) o godz. 15.00- „Dawny smak i sposób warzenia najwspanialszego trunku średniowiecznej Europy” – prelekcja połączona ze zwiedzaniem ekspozycji piwowarskiej, prowadzenie – dr Dobiesław Karst, wstęp wolny.

12.09.2021 r. (niedziela) od. godz. 16.00 – „Jak nawarzyć sobie piwa? Tajniki współczesnego piwowarstwa”, prelekcja, prowadzenie – Karol Głębocki, wstęp wolny.

11-12.09.2021 r. (sobota – niedziela) od godz. 11.00 do 17.00 – indywidualne zwiedzanie Muzeum Dawnego Kupiectwa, wstęp wolny

Wszystkie wydarzenia odbywać się będą z zachowaniem obowiązujących wymogów sanitarnych.

Poprzedni artykułPrzyszli ratownicy wysokościowi szkolili się na kominie cukrowni i w jaskini [FOTO]
Następny artykułNajnowsze dane resortu zdrowia o zakażeniach. Rośnie liczba hospitalizacji