Rodzaj młynka do kawy ma niebagatelne znaczenie dla smaku tego napoju. Warto zatem znać kilka faktów na ich temat oraz elementów, które je różnią. Jaki ekspres do kawy wybrać? Lepszy młynek stalowy czy ceramiczny?
Jakie istnieją typy młynków?
Ekspresy do kawy mogą być co do zasady żarnowe lub udarowe. Te pierwsze działają jak dawne żarna do mielenia zbóż. Dwa elementy młynka obracają się, ścierając jednocześnie ziarna kawy. Z kolei młynki udarowe tną ziarna wirującymi ostrzami. Ostrza mają tendencję do nagrzewania się, co może nadać kawie odrobiny goryczy. Sam proces cięcia ziaren trwa też dość długo. Najczęściej zatem osoby decydujące się na zakup ekspresu do kawy, wybierają modele z młynkiem żarnowym. On również ma swoje podtypy. Można bowiem spotkać młynki żarnowe ceramiczne albo młynki żarnowe stalowe.
Młynek stalowy czy ceramiczny?
Wokół poszczególnych typów młynków do kawy powstało wiele mitów. Jednym z nich jest ten, zgodnie z którym młynki stalowe silnie rozgrzewają się podczas mielenia ziaren i palą ziarna, co negatywnie wpływa na smak kawy. Tymczasem przeprowadzane na młynkach do kawy testy zupełnie tego nie potwierdzają. Wiele osób twierdzi też, że młynki stalowe są dużo głośniejsze niż ceramiczne. Faktem natomiast jest, że o głośności urządzenia decyduje przede wszystkim silnik oraz rodzaj wytłumienia. Poszczególne elementy młynka nie stykają się ze sobą w ten sposób, by mogły generować duży hałas.
Jaki ekspres do kawy wybrać?
Wybierając ekspresy do kawy należy przede wszystkim kierować się marką producenta, a także opiniami na stronie wybranego sklepu. Co do zasady uznaje się, że młynki stalowe są trwalsze i bardziej odporne na uszkodzenia. Nie oznacza to jednak, że w ciągu pierwszych lat użytkowania ekspresu rzeczywiście odczujemy różnicę. Cena przy tym nie zawsze idzie w parze z jakością, ale niewątpliwie trzeba trochę wydać na naprawdę dobry i trwały ekspres do kawy. Ekspresy do kawy w wersji ciśnieniowej to wydatek rzędu co najmniej kilku tysięcy złotych.
Nie tylko młynek decyduje o smaku kawy
Warto też wspomnieć o tym, że o smaku kawy decyduje też… rodzaj samych ziaren. Stawiając na wysokiej jakości producenta kawy oraz ulubiony rodzaj ziaren, a także solidne ekspresy do kawy, zyskamy mocną energetyczną dawkę o poranku. Kawę można przy tym pić z mlekiem, w wersji klasycznej americano albo espresso. Pasuje też do drugiego śniadania oraz popołudniowej sjesty. Z dobrym ekspresem można się poczuć jak w najlepszej kawiarni.
/Artykuł sponsorowany/