Strona główna 0_Slider Targ Ziemi już za tydzień! Na gości czekać będzie kilkudziesięciu wystawców

Targ Ziemi już za tydzień! Na gości czekać będzie kilkudziesięciu wystawców

0

Po ponad rocznej przerwie spowodowanej pandemią koronawirusa, powraca niezwykle lubiany Targ Ziemi. W przypałacowym gospodarstwie w Kraskowie znów będzie można zaopatrzyć się w warzywa i owoce z ekologicznych upraw, domowe przetwory, sery, chleby, wędliny, naturalne kosmetyki, a także wyroby rękodzielnicze i rzemieślnicze. Znana jest już lista wystawców, którzy 6 czerwca pojawią się w Kraskowie.

Pomysł organizowania Targów Ziemi narodził się w 2016 roku z inicjatywy członków Kooperatywy124. W maju 2016 roku odbył się pierwszy targ, na którym zaprezentowało się kilkudziesięciu lokalnych producentów, rolników, twórców, artystów i pasjonatów. Zgromadził on ogromną liczbę odwiedzających. Nie inaczej było w kolejnych miesiącach i latach. Po raz ostatni zwolennicy zdrowej żywności i lokalnego rękodzieła spotkali się w przypałacowym gospodarstwie „Bzowa Ostoja” w Kraskowie na początku grudnia 2019 roku. Organizację kolejnych targowych spotkań uniemożliwiła pandemia. Cieszące się ogromną popularnością wydarzenie powróci jednak już za tydzień.

Kochani wracamy do Was! Zamykamy długi smutny, samotny czas i otwieramy podwoje „Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie”, by spotkać Was wszystkich na czerwcowym TargZiemi124. Cieszymy się na rozmowy, kontakty, wymianę i cudne produkty krzepiące ciała i duszę. Trudny czas jeszcze bardziej utwierdził nas w przekonaniu, że nie na wszystko mamy wpływ, z całą pewnością jednak mamy wpływ na to, co myślimy i jakich wyborów, również żywieniowych dokonujemy. Po to robimy TargZiemi124. Nic nie jest już takie, jak było. Dlatego chcemy być jeszcze bardziej bezkompromisowi i szukać dla Was produktów, które pomogą budować Wam silne, zdrowe ciało i spokojny umysł. Chcemy tworzyć społeczność uważnych na siebie i innych, zaangażowanych ludzi. Tym kierujemy się przy doborze wystawców – poinformowali organizatorzy.

Pierwszy po pandemicznej przerwie Targ Ziemi odbędzie się 6 czerwca w godz. 11.00-15.00. Odwiedzających ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie powitają:

  • Geo-Art – biżuteria autorska z naturalnych kamieni,
  • Gospodarstwo rolne octy owocowe – oksymel, musztardy przenajróżniejsze, octy wszelakie, serek kiszony, smalec z fasoli,
  • Beata Karolik-Nawrot – Berydecor – niepowtarzalne ubrania,
  • Z Natury Lepsze-Mydlarnia – kosmetyki z natury,
  • Monika Kołataj – wełna w wykonaniu ultra; od kołowrotka do swetra,
  • Owcze Delicje oraz Serowarnia Strużańska – nabiał owczy bio oraz krowi rzemieślniczy,
  • Kadoo – wyroby dziewiarskie (sweterki, czapki, szale, torby etc.),
  • Tomasz Rodziewicz ALLCANNA – producent żywności konopnej, sera konopnego. Konopny Superfood w oparciu o własne naturalne uprawy,
  • Jagodowe pole – soki octy konfitury, jagodzianki, ciastka z borówką, babeczki,
  • Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze – jabłka, przetwory owocowe i warzywne, soki,
  • Katarzyna Żyszkowska KaZy – torebki,
  • Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa,
  • Gospodarstwo Rolne Aneta i Sławomir Mrozik – sadzonki pomidorów, sok z buraka i kapusty, przecier z truskawek,
  • Gospodarstwo Ekologiczne Eko Ar – cuda z ekologicznej aronii,
  • Swojska Spiżarenka – kapusta kiszona, ogórki kiszone, zakwas z buraka, żurek, przetwory warzywne, soki, jajka, koper,
  • Gospodarstwo Pasieczne Elżbieta Malinowska – miody odmianowe, miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki,
  • Pasieka pod Ślężą – miód pszczeli i produkty pszczele,
  • Gospodarstwo Rolne Papa Weed Poland – herbaty konopne, klasyczne, owocowe i kwiatowe, herbata konopna ciepła w kubeczkach(różne smaki zaparzone),mydełka konopne, olejki konopne,
  • KUCHNIA domowa – soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
  • Rzeźbiarnia Tomasz Marzec – ręcznie wykonane z drewna deski do podawania, krojenia, drewniane miski, kubki, łyżki, ekologiczne drewniane przedmioty użytku codziennego i nie tylko. Rzeźby wykonane z drewna z recyklingu,
  • ELMAR – biżuteria z minerałów i lnu,
  • ABer Ceramika,
  • Dyniowy zakątek – dynia od a do z,
  • Palce lizać Przemysław Filip – masło sklarowane ghee, osełka, energia do kawy, krem orzechowy,
  • Wańczykówka Lucyna Wańczyk – nabiał krowi i owczy w wersji bio i mistrzowskiej,
  • Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb przeżytni, pradawny i kozi z poleca chlebowego na mąkach bio, sery kozie z mleka kóz własnych, autorski chleb orkiszowo żytni Zofii, pierogi kozie,
  • Projekt slow food Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie – kawa lokalnie palona, ciasto gospodarskie, kozioł sezonowej zupy, pajdy serowo-ziołowe,
  • Bernadetta Abrahamik ABer Ceramika – piękna ceramika użytkowa spod własnych rąk,
  • Adrianna Dodot NATURALNIE – lniane worki na żywność oraz lniane akcesoria wystroju wnętrz, użytku codziennego
  • Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Ożgów Tarnawa – mąka pszenna starej odmiany, ostka grodkowicka gruboziarnista bio oraz żytnia, przetwory z soi bio,
  • Super Truskawa – truskawki,
  • Młyn Siedlimowice – mąka z zabytkowego młyna,
  • BOKO Group Marta Borkowska – pierniki tradycyjne według starych śląskich receptur.

/mn/

Poprzedni artykuł„POST-TEATR”. Lekcja teatralna prof. Mirosława Kocura online
Następny artykułMiedź okazała się lepsza od biało-zielonych