Po ponad rocznej przerwie spowodowanej pandemią koronawirusa, powraca niezwykle lubiany Targ Ziemi. W przypałacowym gospodarstwie w Kraskowie znów będzie można zaopatrzyć się w warzywa i owoce z ekologicznych upraw, domowe przetwory, sery, chleby, wędliny, naturalne kosmetyki, a także wyroby rękodzielnicze i rzemieślnicze. Znana jest już lista wystawców, którzy 6 czerwca pojawią się w Kraskowie.
Pomysł organizowania Targów Ziemi narodził się w 2016 roku z inicjatywy członków Kooperatywy124. W maju 2016 roku odbył się pierwszy targ, na którym zaprezentowało się kilkudziesięciu lokalnych producentów, rolników, twórców, artystów i pasjonatów. Zgromadził on ogromną liczbę odwiedzających. Nie inaczej było w kolejnych miesiącach i latach. Po raz ostatni zwolennicy zdrowej żywności i lokalnego rękodzieła spotkali się w przypałacowym gospodarstwie „Bzowa Ostoja” w Kraskowie na początku grudnia 2019 roku. Organizację kolejnych targowych spotkań uniemożliwiła pandemia. Cieszące się ogromną popularnością wydarzenie powróci jednak już za tydzień.
– Kochani wracamy do Was! Zamykamy długi smutny, samotny czas i otwieramy podwoje „Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie”, by spotkać Was wszystkich na czerwcowym TargZiemi124. Cieszymy się na rozmowy, kontakty, wymianę i cudne produkty krzepiące ciała i duszę. Trudny czas jeszcze bardziej utwierdził nas w przekonaniu, że nie na wszystko mamy wpływ, z całą pewnością jednak mamy wpływ na to, co myślimy i jakich wyborów, również żywieniowych dokonujemy. Po to robimy TargZiemi124. Nic nie jest już takie, jak było. Dlatego chcemy być jeszcze bardziej bezkompromisowi i szukać dla Was produktów, które pomogą budować Wam silne, zdrowe ciało i spokojny umysł. Chcemy tworzyć społeczność uważnych na siebie i innych, zaangażowanych ludzi. Tym kierujemy się przy doborze wystawców – poinformowali organizatorzy.
Pierwszy po pandemicznej przerwie Targ Ziemi odbędzie się 6 czerwca w godz. 11.00-15.00. Odwiedzających ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie powitają:
- Geo-Art – biżuteria autorska z naturalnych kamieni,
- Gospodarstwo rolne octy owocowe – oksymel, musztardy przenajróżniejsze, octy wszelakie, serek kiszony, smalec z fasoli,
- Beata Karolik-Nawrot – Berydecor – niepowtarzalne ubrania,
- Z Natury Lepsze-Mydlarnia – kosmetyki z natury,
- Monika Kołataj – wełna w wykonaniu ultra; od kołowrotka do swetra,
- Owcze Delicje oraz Serowarnia Strużańska – nabiał owczy bio oraz krowi rzemieślniczy,
- Kadoo – wyroby dziewiarskie (sweterki, czapki, szale, torby etc.),
- Tomasz Rodziewicz ALLCANNA – producent żywności konopnej, sera konopnego. Konopny Superfood w oparciu o własne naturalne uprawy,
- Jagodowe pole – soki octy konfitury, jagodzianki, ciastka z borówką, babeczki,
- Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze – jabłka, przetwory owocowe i warzywne, soki,
- Katarzyna Żyszkowska KaZy – torebki,
- Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa,
- Gospodarstwo Rolne Aneta i Sławomir Mrozik – sadzonki pomidorów, sok z buraka i kapusty, przecier z truskawek,
- Gospodarstwo Ekologiczne Eko Ar – cuda z ekologicznej aronii,
- Swojska Spiżarenka – kapusta kiszona, ogórki kiszone, zakwas z buraka, żurek, przetwory warzywne, soki, jajka, koper,
- Gospodarstwo Pasieczne Elżbieta Malinowska – miody odmianowe, miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki,
- Pasieka pod Ślężą – miód pszczeli i produkty pszczele,
- Gospodarstwo Rolne Papa Weed Poland – herbaty konopne, klasyczne, owocowe i kwiatowe, herbata konopna ciepła w kubeczkach(różne smaki zaparzone),mydełka konopne, olejki konopne,
- KUCHNIA domowa – soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
- Rzeźbiarnia Tomasz Marzec – ręcznie wykonane z drewna deski do podawania, krojenia, drewniane miski, kubki, łyżki, ekologiczne drewniane przedmioty użytku codziennego i nie tylko. Rzeźby wykonane z drewna z recyklingu,
- ELMAR – biżuteria z minerałów i lnu,
- ABer Ceramika,
- Dyniowy zakątek – dynia od a do z,
- Palce lizać Przemysław Filip – masło sklarowane ghee, osełka, energia do kawy, krem orzechowy,
- Wańczykówka Lucyna Wańczyk – nabiał krowi i owczy w wersji bio i mistrzowskiej,
- Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb przeżytni, pradawny i kozi z poleca chlebowego na mąkach bio, sery kozie z mleka kóz własnych, autorski chleb orkiszowo żytni Zofii, pierogi kozie,
- Projekt slow food Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie – kawa lokalnie palona, ciasto gospodarskie, kozioł sezonowej zupy, pajdy serowo-ziołowe,
- Bernadetta Abrahamik ABer Ceramika – piękna ceramika użytkowa spod własnych rąk,
- Adrianna Dodot NATURALNIE – lniane worki na żywność oraz lniane akcesoria wystroju wnętrz, użytku codziennego
- Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Ożgów Tarnawa – mąka pszenna starej odmiany, ostka grodkowicka gruboziarnista bio oraz żytnia, przetwory z soi bio,
- Super Truskawa – truskawki,
- Młyn Siedlimowice – mąka z zabytkowego młyna,
- BOKO Group Marta Borkowska – pierniki tradycyjne według starych śląskich receptur.
/mn/