Strona główna Artykuł sponsorowany Najczęściej popełniane błędy przez które otrzymujesz niedobrą kawę

Najczęściej popełniane błędy przez które otrzymujesz niedobrą kawę

0
Pyszna kawa nie tylko pobudza, ale również zachwyca aromatem i zapachem. Dlaczego zaparzona przez profesjonalnego baristę odbiega smakiem od tradycyjnego napoju zaparzanego w domu?

Dlaczego kawa w kawiarni ma inny smak?
Ceniące się kawiarnie oprócz wykwalifikowanego baristy inwestują nie tylko we właściwy sprzęt, ale również wybierają najlepszej jakości kawy speciality. To właśnie pochodzenie oraz sposób selekcji ziaren wpływa na smak napoju. Nawet najdroższy sprzęt nie zastąpi jednak ziaren najwyższej jakości, a napój zyskuje zupełnie inny smak, niż ten, parzony z popularnych mieszanek dostępnych na półkach sklepowych.

Kawa niskiej jakości
To główny winowajca. Zwietrzałe, mocno wypalone, złej jakości ziarna nie są w stanie wydobyć dobrego smaku i prawdziwego aromatu. Kawa z defektami to niestety duża część surowca, z którego produkowane są popularne kawy, które spotykamy na półkach sklepowych. Częstą praktyką jest również nadmierne palenie ziaren, by ukryć niska jakość ziarna, dlatego kawa smakuje niczym spalony napój. Doskonałym miejscem na zakup ziaren najwyższej jakości jest palarnia kawy, gdzie dostępne są najróżniejsze gatunki kaw i ziarna najwyższej jakości. Kawa speciality to specjalnie wyselekcjonowane ziarna, które odpowiadają za wyrazisty smak napoju i piękny aromat.

Niewłaściwy młynek i porcja
Za smak napoju odpowiada również idealna grubość mielenia. Zbyt grubo lub zmielone na pył ziarna zaburzają smak kawy. W związku z tym warto zaopatrzyć się w młynek żarnowy, który doskonale mieli ziarna, wydobywając z kawy cały jej aromat. Pyszna kawa to również odpowiednia porcja zmielonego ziarna. Tutaj z pewnością przyda się waga dedykowana dla baristów. To niezwykłe czułe urządzenie, które pozwala odmierzyć właściwą porcję.

Bogactwo smaków i aromatów
A może po prostu należy zmienić rodzaj ziaren? Kawa to bogaty wybór produktów pochodzących z najróżniejszych stron świata. Każdy rodzaj to inny smak i inny aromat. Warto zapoznać się z bogactwem smaków, poznać kawy o wyrazistej goryczy i smaki delikatne o dodatkowych nutach i walorach smakowych. Degustacja pozwoli znaleźć odpowiedni smak i wybrać kawę idealną dla podniebienia.

Niewłaściwy sposób parzenia
Sposoby baristów na temat parzenia kawy to nie wiedza tajemna. Wystarczy zapoznać się z podstawowymi informacjami, by zaparzyć napój równie zachwycający. Czasem to kwestia niewłaściwej temperatury wody, czasem po prostu kwestia niewłaściwego mielenia. Do przygotowania kawy alternatywnej nie potrzebujemy drogiego sprzętu – wystarczy nam drip, filtry, waga baristyczna, młynek żarnowy i dzbanek z wylewką “gooseneck”.

Kawa speciality
Czy istnieje najlepsza kawa na rynku? Większość smakoszy podkreśla, że Arabica to królowa wśród kaw. Nie bez powodu ziarna należą do jednych z droższych, a sposób uprawy jest niezwykle wymagający. Dlatego wśród wielu smaków dostępnych w sklepach i palarniach to właśnie Arabica cieszy się ogromną popularnością.

Pyszna kawa to głównie kwestia idealnie wyselekcjonowanych ziaren. Najwyższej jakości kawy speciality, uprawiane są w specjalnych warunkach, odpowiednio przechowywane i świeżo wypalane. To również właściwa obróbka i sposób jej palenia. Reszta to już kwestia wiedzy i akcesoriów. Zarówno jedno jak i drugie są osiągalne przez każdego z nas.

/Artykuł sponsorowany/