Strona główna Wydarzenia Jednokomorowy piec do pizzy – co warto o nim wiedzieć?

Jednokomorowy piec do pizzy – co warto o nim wiedzieć?

0

Wielu początkujących właścicieli pizzerii już na początku swojej przygody z profesjonalną gastronomią staje przed koniecznością odpowiedzi na bardzo ważne pytanie: na jaki profesjonalny piec do pizzy się zdecydować?

Nie tylko miejsce
Gdyby cofnąć się w czasie o kilkanaście lat, to główna oś wyboru sprowadzałaby się do odpowiedzi na jedno pytanie. Precyzując, czy zdecydować się na piec jednokomorowy, czy raczej robić wszystko, co tylko możliwe, by zmieścić większe urządzenie, nawet kosztem części dostępnej dla klientów.

Branża profesjonalnych pieców do pizzy zaczęła ostatnimi czasy mocno ewoluować. To już nie tylko te „tradycyjne” piece do wypieku. Coraz częściej pojawia się wiele nowoczesnych technologii, pośród których sporą renomę wyrobiły sobie zwłaszcza elektryczne piece do pizzy. Na temat pieców do wypieku można przeczytać w ciekawym artykule na stronie Dziennika Elbląskiego.

Jednokomorowe, dwukomorowe, przelotowe…
Piece do pizzy, zwłaszcza te profesjonalne, różnią się między sobą dość mocno. Można wyjść z założenia, że kluczową rolę przy wyborze odpowiedniego urządzenia będą odgrywać jego wymiary, ale i – co ciekawe – wielkość pizzy, jaką chcemy wypiekać. To ciekawostka, o której łatwo zapomnieć, a może ona później odgrywać całkiem duże znaczenie.

Przyjmuje się, że kompaktowy, zajmujący mało miejsca jednokomorowy, profesjonalny piec do pizzy zapewni wypiek do średnicy 35-40 centymetrów. Dla większości szefów kuchni takie wymiary będą wystarczające, jednak jeśli myślicie o wprowadzeniu do oferty pizzy XXL, to może to być pewien kłopot.

Zwykle odpowiedzią na podobne zmartwienia jest piec dwukomorowy. Oczywiście ceną, jaką musi zapłacić restaurator, jest konieczność wydzielenia większej ilości miejsca, ale choćby w części zrekompensuje to Wam możliwość wypiekania pizzy o większym przekroju, która – zapewne – będzie kosztowała nieco więcej niż jej mniejszy odpowiednik.

Piece jednokomorowe różnią się między sobą
Wiele osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gastronomią, uważa, że tego typu sprzęty oferują tylko zasilanie na prąd. Nie jest to prawda. Obecnie bez trudu można znaleźć wiele ciekawych pieców jednokomorowych, które są zasilane gazem.

Dla wielu osób takie rozwiązanie będzie całkiem sensowną alternatywą. Tym bardziej, że wiąże się z oszczędnością, jakie może zapewnić nam wybór źródła energii. Gaz wciąż pozostaje tani, a za sprawą jego dużej dostępności, wielu restauratorów decyduje się właśnie na takie piece do wypieku pizzy.

/Artykuł sponsorowany/