Strona główna 0_Slider Policzyli nietoperze w świdnickiej katedrze. “Są zdecydowanie bardziej aktywne niż zazwyczaj”

Policzyli nietoperze w świdnickiej katedrze. “Są zdecydowanie bardziej aktywne niż zazwyczaj”

0

598 osobników liczy sobie kolonia karlików malutkich zamieszkująca kościół katedralny pw. św. Stanisława i św. Wacława w Świdnicy. W połowie stycznia naukowcy, studenci, hobbyści, wolontariusze oraz pracownicy Nadleśnictwa Świdnica przeprowadzili kolejną akcję liczenia nietoperzy.

Karliki od lat mają się znakomicie na strychu katedry. To pod względem liczebności jedna z największych kolonii nietoperzy na Dolnym Śląsku, a dla gatunku karlika malutkiego – największych w Polsce. W świdnickiej świątyni mieszka kilkaset osobników. Ile dokładnie? Regularnie sprawdzą to naukowcy Uniwersytetu Wrocławskiego przy udziale świdnickich leśników.

Karliki na strychu katedry liczone są od 2010 roku. W 2010 było ich 481, w 2011 – 693, w 2012 – 720, w 2013 – 674, w 2014 – 909, w 2015 – 777, w 2016 – 550, w 2017 – 456 – wylicza Malwina Boncol z Nadleśnictwa Świdnica. W 2019 roku doliczono się aż 763 nietoperzy. Podczas ostatniej “inwentaryzacji”, przeprowadzonej w połowie stycznia 2020 roku, doliczono się 598 karlików oraz 2 nocków rudych. Jak wskazują uczestnicy badania, liczebność nietoperzy uzależniona jest m.in. od warunków pogodowych. – Jeszcze nigdy nie widziałam, żeby były tak aktywne. Na pewno wpływ na to ma pogoda, z jaką mamy w tej chwili do czynienia – przyznaje Boncol.

Jak przypomina dr Joanna Furmankiewicz z Uniwersytetu Wrocławskiego, wszystkie gatunki nietoperzy objęte są ścisła ochroną prawną. – Szczególnie chronione są w okresie zimowym, gdy zapadają w sen zwany hibernacją. Temperatura ich ciała zbliżona jest wówczas do temperatury otoczenia, dzięki czemu spowolnione zostają wszystkie procesy życiowe i nietoperze mogą przeżyć zimę korzystając ze zgromadzonych jesienią zapasów tłuszczu. Każde dodatkowe i niepotrzebne wybudzenie powoduje znaczne zmniejszenie tkanki tłuszczowej, niezbędnej aby doczekać wiosny. Pamiętajmy więc, aby zimą (od listopada do końca marca) nie wchodzić do podziemi, w których hibernują nietoperze – wyjaśnia Furmankiewicz.

Michał Nadolski
nadolski@swidnica24.pl