Pielmieni z polskim sosem musztardowym, krem z buraków na bazie barszczu ukraińskiego, a na deserem ciasto fusion z malinami na gorąco – to przykładowy obiad, który można stworzyć na podstawie wyjątkowej książki kucharskiej. Przepisy z kuchni polskiej i ukraińskiej w nowoczesnej odsłonie przygotowali uczniowie z Zespołu Szkół nr 1 w Świdnicy i Sumskiej Wyższej Szkoły Zawodowej nr 16.
Książka powstawała we wrześniu podczas wyjazdów młodzieży polskiej na Ukrainę i pobytu uczniów z Ukrainy w Polsce. Ze strony polskiej udział wzięło 18 uczniów, uczących się na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych.
Rodzimy się, kształcimy, zdobywamy wiedzę i wierzymy, że to co nas kształtuje dzisiaj zainspiruje nas na całe życie. Kim chcemy być? Jacy chcemy być? Co jest dla nas ważne? To pytania, które towarzyszą młodym ludziom. Dlatego sięganie do korzeni i włączanie się w europejski wymiar edukacji jest początkiem budzenia kreatywności młodego człowieka, a stąd już tylko krok do życiowej innowacyjności – podkreśla Monika Zawadzka, nauczycielka ZS nr w Świdnicy, koordynatorka projektu. – Do tego potrzeba jednak wiedzy, poczucia przynależności do społeczności europejskiej, otwarcia się na wzory kulturowe i szukanie wartości godnych naśladowania. Realizując projekt Polsko-Ukraińskiej Rady Wymiany Młodzieży „Smak życia – od kuchni regionalnej do kuchni fusion” uczniowie Zespołu Szkół nr 1 w Świdnicy zdobyli nie tylko umiejętności, ale doświadczenie nauczyło ich, jak dzielić się wiedzą z innymi ludźmi. Rezultatem wspólnej owocnej pracy jest książka „Kuchnia fusion”.
Uczniowie pod okiem opiekunów opracowali, przygotowali i udokumentowali 10 potraw. Opisy w dwóch językach oraz zdjęcia złożyły się na książkę, która trafiła do bibliotek obu szkół oraz będzie prezentem na specjalne okazje. W wersji elektronicznej „Kuchnia fusion” będzie dostępna w najbliższych dniach na stronie internetowej Zespołu Szkół nr 1.
/opr. asz/
Zdjęcia ZS nr 1