Co zrobić, by żywność nie psuła się zbyt szybko i nie trafiała do kosza? Zasady poznawały dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Świdnicy.
Uczniowie klas 4, 5 i 6 w Świdnicy uczestniczą w projekcie przygotowanym i prowadzonym w partnerstwie przez Electrolux Polska i Bank Żywności we Wrocławiu. Celem projektu jest uwrażliwienie uczniów w temacie marnowania żywności i opakowań produktów spożywczych oraz podejmowania właściwych wyborów zakupowych. Ponadto poznają zasady przechowywania produktów w lodówce, terminy związane z przydatnością produktów do spożycia – podkreśla dyrektor placówki Alicja Matysik.
W ramach zajęć uczniowie podzieleni na zespoły uczestniczą w grze i wykonują różne zadania. Dzisiejsze zajęcia były pierwszym etapem projektu, kolejny zaplanowany jest w grudniu – informuje szkolny koordynator projektu Małgorzata Pączka.
/opr. red./
Zdjęcia Dariusz Nowaczyński


![Tymczasowy parking przed starostwem gotowy. W przyszłości powstanie tam podziemny parking ze schronem? [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/tymczasowy-parking-przed-Starostwem-Powiatowym-2025.10.28-6-238x178.jpg)





![Ich łupem padły perfumy za ponad 1200 złotych. Teraz szukają ich policjanci [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/Swidnica-kradziez-w-drogerii-2025.10-mix-100x75.jpg)

![Kabaret Paranienormalni z nowym programem „Ostre Cięcie” w Świdnicy [KONKURS]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/kabaret-SWIDNICA-2025-100x75.jpg)
![Wyjątkowa Świdnica. Zobacz zdjęcia czytelników [ROZWIĄZANIE KONKURSU]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/Altana-w-Parku-Mlodziezowym-w-Swidnicy-2025-fot.-Marlena-Jozefow-100x75.jpg)