Co zrobić, by żywność nie psuła się zbyt szybko i nie trafiała do kosza? Zasady poznawały dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Świdnicy.
Uczniowie klas 4, 5 i 6 w Świdnicy uczestniczą w projekcie przygotowanym i prowadzonym w partnerstwie przez Electrolux Polska i Bank Żywności we Wrocławiu. Celem projektu jest uwrażliwienie uczniów w temacie marnowania żywności i opakowań produktów spożywczych oraz podejmowania właściwych wyborów zakupowych. Ponadto poznają zasady przechowywania produktów w lodówce, terminy związane z przydatnością produktów do spożycia – podkreśla dyrektor placówki Alicja Matysik.
W ramach zajęć uczniowie podzieleni na zespoły uczestniczą w grze i wykonują różne zadania. Dzisiejsze zajęcia były pierwszym etapem projektu, kolejny zaplanowany jest w grudniu – informuje szkolny koordynator projektu Małgorzata Pączka.
/opr. red./
Zdjęcia Dariusz Nowaczyński