Strona główna Wydarzenia Historia pizzy – ze słonecznej Italii w każdy zakątek Świata!

Historia pizzy – ze słonecznej Italii w każdy zakątek Świata!

0

Turyści kochają poznawać lokalne smaki, ale jeszcze bardziej wracać do tego, co już znają. Nie bez powodu pizzerie i włoską kuchnię znajdziemy już w każdym zakątku Świata. Jak to się stało, że nawet na starówkach polskich miast pizzerię tętnią życiem i każdego dnia przyciągają setki klientów spragnionych włoskiego słońca na talerzu?

Włoski placek, który podbił serca milionów
Historia pizzy tak naprawdę zaczyna się… w Grecji. Już starożytni jedli płaskie placki z oliwą, czosnkiem i ziołami. Po podbiciu Grecji przepis ten przejęli Rzymianie, którzy sztukę przyrządzania pizzy opanowali do perfekcji.

Najbardziej znany rodzaj pizzy, czyli Margherita powstał natomiast pod koniec XIX wieku w Neapolu, gdzie połączono popularną foccacię z uwielbianymi przez mieszkańców tego regionu pomidorami. Do dziś to właśnie stamtąd pochodzą najlepsze pomidory – San Marzano, które razem z unikatową mozzarellą Di Bufala tworzą najbardziej cenione przez miłośników pizzy połączenie. Co ważne, Włosi z reguły unikają przepychu na pizzowym placku – 3 składniki to zazwyczaj maksimum, które pozwala wydobyć z tej prostej potrawy najwięcej smaku i aromatu.

Jak to się stało, że neapolitański przysmak znamy dziś w niemal każdym kraju? Wszystko za sprawą Włoskich imigrantów mieszkających w Nowym Jorku, którzy rozsławili rodzimą potrawę, zakładając w Stanach Zjednoczonych pierwsze pizzerie poza granicami Włoch. W samej Italii dopiero w latach 80. nastąpił prawdziwy rozkwit popularności pizzy i neapolitański placek zagościł także na stołach mieszkańców Rzymu czy Lombardii.

Prawdziwa, neapolitańska pizza powstaje w zaledwie… 90 sekund! Tyle wystarczy, by placek zamienił się w ulubione danie milionów smakoszy. Nic dziwnego, że ta szybka, pożywna i smaczna przekąska szturmem podbiła serca turystów.

Gdzie zjeść najlepszą pizzę zwiedzając Wrocław?
Dziś trudno o miasto, w którym nie byłoby choćby jednej pizzerii. Restauracje serwujące aromatyczny, włoski placek są już stałym elementem krajobrazu i nieodłącznym zwłaszcza w tych miejscach, gdzie spotkamy zmęczonych i głodnych turystów.

W sercu wrocławskiego Rynku, nieopodal zabytkowego ratusza, pośród klimatycznych kamieniczek w kilka minut poczujemy włoski klimat, przechodząc przez progi pizzerii Dominium. Dominium na Rynku we Wrocławiu to ulubione miejsce mieszkańców i turystów, którzy zawsze chętnie wracają do sprawdzonych i znajomych smaków. Dominium we Wrocławiu to też popularne miejsce spotkań – stąd kilka kroków dzieli nas od wrocławskich zabytków lub… klubów i barów wieczorową porą!

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/wroclaw

/Reklama/