Strona główna Wydarzenia Świdnica Od buraka do kryształków – dzień otwartych drzwi w Cukrowni Świdnica

Od buraka do kryształków – dzień otwartych drzwi w Cukrowni Świdnica

0

Ile buraków cukrowych potrzeba aby wyprodukować 1 kg cukru? Czym są wysłodki? Gdzie znajdowała się pierwsza cukrownia w Polsce? Na te i inne pytania będzie można uzyskać odpowiedź podczas Dni Otwartych Drzwi Cukrowni Świdnica, które odbędą się już 5 października. Odwiedzający obejrzą proces powstawania Cukru Królewskiego, spacerując po terenie fabryki pod opieką przewodników. Organizatorzy przygotowali również warsztaty robienia cukierków oraz stoiska z pokazami naukowymi dla najmłodszych. Wszystkie atrakcje są bezpłatne, jednak ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązuje rezerwacja. Dla gości przewidziano również słodkie upominki!

Aktualizacja: jak poinformowali organizatorzy, zapisy na dzień otwarty zostały zamknięte.

Ubiegłoroczny dzień otwarty w cukrowni cieszył się ogromnym zainteresowaniem

Trwa kampania cukrownicza, której rozpoczęcie symbolizowało uroczyste rozpalenie pieca w cukrowni Świdnica. Ogień nie zgaśnie przez blisko 5 kolejnych miesięcy, podczas których zakład będzie pracować na pełnych obrotach, 24 godziny na dobę. Finalnym produktem będzie oczywiście, goszczący w naszych domach Cukier Królewski. To właśnie w tym gorącym dla fabryki okresie, zorganizowany zostanie Dzień Otwartych Drzwi Cukrowni Świdnica.

Po przedstawieniu najważniejszych faktów z historii ponad 170-letniej Cukrowni w Świdnicy, goście będą mieli rzadką okazję do obejrzenia zakładu produkcyjnego od środka. Przyjrzą się poszczególnym etapom pozyskiwania cukru, od transportu i wyładunku buraków po magazyny gotowego produktu. Doświadczeni przewodnicy, pracujący na co dzień w cukrowni odpowiedzą na nurtujące gości pytania.  

Na zakończenie wycieczki organizatorzy przygotowali widowiskowe eksperymenty dla dużych i małych w mini laboratoriach naukowych. Uczestnicy dowiedzą się m.in., jak napompować balonik z wykorzystaniem reakcji chemicznej oraz co się stanie z liściem buraka zanurzonym w temperaturze 200 stopni poniżej zera. Każdy chętny będzie mógł również własnoręcznie przygotować słodkie lizaki, cukierki i pyszne karmelki. Na wszystkich gości czekać będą pamiątkowe gadżety, a także uwielbiana przez wszystkich wata cukrowa.

Grupy, wyposażone w kaski i odblaskowe kamizelki, rozpoczną zwiedzanie o każdej pełnej godzinie, od 8:00 do 15:00. O godzinie 14:00 i 15:00 organizatorzy przygotowali specjalny program zwiedzania dedykowany osobom szukającym pracy lub stażu.

Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego obowiązują wcześniejsze zapisy telefoniczne pod numerem 608 642 850 lub 606 501 415. W trosce o zapewnienie pełnego bezpieczeństwa odwiedzającym, na teren zakładu mogą wejść dzieci od 7 roku życia, wyłącznie pod opieką osoby dorosłej.

/Südzucker, opr. mn/