Wolontariat działający w Szkole Podstawowej nr 2 imienia Polskich Olimpijczyków w Świdnicy zorganizował w tym roku szkolnym innowacyjne działanie: międzypokoleniowe warsztaty kulinarne.
To pomysł rodziców, babć oraz zaprzyjaźnionych ze szkołą osób starszych z Domu Seniora Marconi. Podczas zajęć dorośli uczą dzieci i młodzież ze szkoły trudnej sztuki gotowania i zdradzają swoje domowe sekrety. W kuchni wyposażonej dzięki projektowi z Unii Europejskiej znalazły się wszystkie niezbędne akcesoria do przyrządzania potraw.
Od września miało miejsce już pięć spotkań cieszących się wielkim powodzeniem, podczas których zostały przyrządzone gołąbki, ciasta, racuchy, placki ziemniaczane i pierogi.
Na ostatnim spotkaniu wolontariusze uczyli się przyrządzać naleśniki na słono (ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami) i na słodko (z czekoladą, dżemem i twarożkiem). Sądząc po zapachach, jakie unoszą się podczas warsztatów po całej szkole i uśmiechach przy stole sukces został osiągnięty. Kolejne warsztaty już na początku kwietnia.
/SP nr 2, opr. red./