Po raz ostatni w tym roku zwolennicy zdrowej żywności i lokalnego rękodzieła będą mogli spotkać się na cieszącym się ogromną popularnością Targu Ziemi w przypałacowym gospodarstwie „Bzowa Ostoja” w Kraskowie. Jedna z osób dodatkowo otrzyma torbę pełną pyszności – to zwycięzca konkursu, ogłoszonego na naszym portalu.
Wspaniałe miody, sery, wędliny, domowe przetwory, soki, powidła, rzemieślnicze piwo i rękodzieło. Już od dwóch lat w malowniczym gospodarstwie przypałacowym w Kraskowie z inicjatywy Stowarzyszenia Koopertaywa124 i Gminnego Ośrodka Kultury w Marcinowicach spotykają się amatorzy zdrowej żywności i lokalnego rękodzieła.
Można się spodziewać, że na grudniowym Targu Ziemi 124 zaprezentuje się rekordowa liczba wystawców, a to w związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia. Będzie więc okazja do zrobienia prezentów dla najbliższych, jak i wzbogacenia świątecznego stołu wyjątkowymi, lokalnymi produktami. Wystawcy grudniowej edycji Targu Ziemi zaprezentują się w klimatycznych stajniach gospodarstwa Bzowa Ostoja oraz sali koncertowej znajdującej się tuż przy parkingu w niedzielę 2 grudnia od 11.00 do 16.00.
A w niedzielę 2 grudnia w godz. 11.00-16.00 będą z wami:
Kooperatywa124
Kozłonoga Gospodarstwo Kozie
Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie
Wańczykówka -Sery
Owcze Delicje – Nabiał krowi, sery świeże, dojrzewające, wędzone
Palce lizać – masło sklarowane ghee
Eko-Ar Przetwory z Aronii – Produkty z ekologicznej aronii: soki, syropy, dżemy, susz. Zestawy prezentowe. Soki owowcowe 100% tłoczone na zimn. Naturalny zakwas z buraka
Elmirkowy Zakątek – Elmirka’s Corner – rękodzieło
Paweł Amanowicz – Noże miski łyżki i inne artykuły drewniane
Ślady natury – Rękodzieło- przestrzenne obrazy i zawieszki z odciskami detali roślinnych polskich łąk i ogrodów
Zamiast foliówek – Woreczki na warzywa i owoce „zamiast foliówek” i płócienne worki na pieczywo
ESTERA GRABARCZYK-rękodzieło – biżuteria artystyczna
Krzysztof Staryszak – Miód pszczeli naturalny
W.Organics. Kosmetyki wegańskie – Kosmetyki naturalne
Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach – przetwory domowe: kasztany jadalne pasteryzowane, konfitura z orzechów,konfitura z płatków róży, sok malinowy i z czarnego bzu, miody odmianowe rzepakowy,lipowy, wielokwiatowy, miód z pyłkiem, z pyłkiem i propolisem, miód z cynamonem, z imbirem, z kakao oraz z ziołami, pierniczki lukrowane (Pierniczki ze Szlaku Cystersów)
Władysława Łabus – publikacje
Berydecor – odzież damska
Aga Brzegowa – tekstylia domowe, szydełkowe gwiazdki
Monika Kołataj – Wełna ręcznie przędziona, skarpety, swetry szale, czapki, rękawiczki
Edyta Kopeć – Kartki i dekoracje świąteczne
ZUZA BART – odzież damska
Iwona Szeliga – Rękodzieło, stroiki, wianki
Arkadiusz Gaczewski – Ręczne wykonywane noże,kowalstwo artystyczne i użytkowe
Manufaktura Kombuchy – Kombucha -żywa herbata
Magdalena Szulc – Czapki ze 100% peruwiańskiej wełny
Ignasiak Beata -ozdoby szydełkowe i bizuteria – Ozdoby świąteczne szydełkowe takie jak bombki, dzwonki, anioły, gwiazdki. Ozdoby koralików takie jak gwiazdki, aniołki, biżuteria. Choinki z szyszek i wikliny papierowej, stroiki
Filc Mama – Ręcznie szyte zabawki z duszą, ozdoby świąteczne
@Kazy – torby, torebki, broszki
Ekolomia – ekologiczne warzywa
Swojska Spiżarenka – ogórki w zalewie chrzanowej, kapusta kiszona z papryką, zakwas na żurek, przetwory warzywne, syropy, soki, dżemy, jajka zielononóżki, suszone grzyby, zestawy świąteczne.
Młyn Siedlimowice – Mąka
Justyna Jaczewska – tradycyjne pierniki, przetwory owocowe, tradycyjne wyroby cukiernicze
Dream Style – mydła glicerynowe, balsamy
Pasieka szarlotta gospodarstwo pszczelarskie – Świece
Elżbieta Grzelak – Musztarda z szafranem i miodem, pesto łagodne i z papryczka habanero, ocet jabłkowy na miodzie, syropki: z kwiatu bzu czarnego, mniszka, akacji, sosny
Sklepik Prosiaczka – Obrazy na deskach i wyroby kute
Sady Ślężańskie – Jabłka, soki naturalne, ocet jabłkowy i wiśniowy, jabłkowy susz
Anna Wijaszka – Kosmetyki naturalne
Spiżarnia Miodowa – Miody z własnej pasieki i inne produkty pasieczne.
octy owocowe – octy owocowe, pesto, musztarda
Na finał do czytelnika Swidnica24.pl, podobnie jak przed rokiem, trafi torba pełna przysmaków i lokalnych wyrobów.
Rozstrzygnięcie konkursu!
Kilka dni temu zaprosiliśmy czytelników do udziału w konkursie, w którym zwycięży ta osoba, która najciekawiej w 3 zdaniach opisze powody, dla których warto korzystać z oferty lokalnych wytwórców.
Nadeszło kilkadziesiąt odpowiedzi, za które bardzo dziękujemy. Nagroda trafia do Cezarego Lwowskiego, autora słów:
Kuchnia regionalna naszą jest ostoją , kuchni regionalnej ludzie jeść się nie boją .
Czerpie z tradycji i regionu zasobów , by zadowolić nawet gusta snobów .
A że smaków ma wiele , popróbować ich śpieszmy do Kraskowa w niedzielę.
/red./