Strona główna 0_Slider Kulinarne rewolucje diabetyków

Kulinarne rewolucje diabetyków [PRZEPISY]

0

Pyszne, zdrowe i kolorowe dania idealne na śniadania, podwieczorki i kolacje przygotowywali wczoraj uczestnicy drugich już warsztatów kulinarnych „Aby jedzenie przyniosło zdrowie”. Oprócz wspólnego przyrządzania posiłków nie tylko dla cukrzyków, nie zabrakło degustacji. Prawdziwą furorę robiły chociażby smalec z fasoli, sałatka śledziowa z komosą ryżową i granatem czy wrapy pełnoziarniste z łososiem wędzonym.

Cykl spotkań obejmujących trzy warsztaty kulinarne „Aby jedzenie przyniosło zdrowie” w Centrum Wspierania Organizacji Pozarządowych w Świdnicy zorganizowało funkcjonujące od marca tego roku Świdnickie Stowarzyszenie Diabetyków „DIABETYK”. Pierwsze spotkanie ostało zorganizowane 16 marca. Uczestnicy dowiedzieli się o m.in. prewencji cukrzycy, „Indeksu Glikemicznego” czy dieto terapii z uwzględnianiem zasad prawidłowego żywienia i wykazu produktów spożywczych. Zdobytą wiedzę zastosowali wczoraj, przygotowując wspólnie śniadania, podwieczorki i kolacje. Przepisy dla diabetyków, ale nie tylko dla nich, przygotowała prowadząca warsztaty wrocławska dietetyczka Patrizia Polańska.

Podstawą posiłków muszą być warzywa, szczególnie surowe. Im warzywo jest bardziej ugotowane, tym większe są skoki cukru we krwi. Następnie pełnoziarniste produkty, jak chociażby chleb z gryki, tortille pełnoziarniste czy komosa ryżowa, których używaliśmy na warsztatach. Dodatkowo produkty białkowe. My na zajęciach mieliśmy na przykład śledzie, serki twarogowe czy nasiona i orzechy. To wszystko w połączeniu ma tworzyć zbilansowany posiłek – mówi Patrizia Polańska. Kuchnia diabetyka pozbawiona jest chociażby cukrów prostych.

Węglowodany proste powodują najszybsze skoki cukru we krwi. Natomiast węglowodany złożone są dłużej trawione i nie powodują gwałtownego wzrostu cukru. Najlepiej, by połączyć węglowodany ze spowalniaczami, czyli białkiem obecnych w produktach mlecznych, pochodzenia mięsnego i roślinnych m.in. nasiona roślin strączkowych. Drugim spowalniaczem jest tłuszcz, głównie roślinny, w postaci chociażby olejów. Natomiast trzecim spowalniaczem są warzywa. Taka kompozycja naszego dania gwarantuje nam sytość na trzy godziny i stopniowy wzrost cukru we krwi – dodaje.

Wśród zaproponowanych wczoraj przepisów nie tylko dla diabetyków znalazły chociażby pasta z groszku, smalec z fasoli, lekkie, jogurtowe sosy do moczenia warzyw, sałatka śledziowa czy wrapy z łososiem. Na słodko uczestnicy warsztatów przyrządzali krem czekoladowy czy owsiankę na wodzie z makiem. Na koniec każdy miał okazję skosztować przygotowanych dań. Było pysznie, kolorowo i zdrowo.

Ostatnie warsztaty z cyklu „Aby jedzenie przyniosło zdrowie” zaplanowane są w maju. Tym razem uczestnicy wydarzenia poznają przepisy na obiady i desery.

„Warsztaty kulinarne – aby jedzenie przyniosło zdrowie” zostały dofinansowane ze środków Starostwa Powiatowego w Świdnicy oraz Miasta Świdnicy.

Tekst i zdjęcia: AN

Wybrane przepisy

*Smalec z fasoli (ok. 12 porcji)
4 puszki białej fasoli
4 cebule
olej rzepakowy
liście laurowe, ziele angielskie/ jałowiec

Sposób przyrządzenia: Opłukać fasolę pod bieżącą wodą i zblendować. Cebulę pokroić w kostkę i dusić pod przykryciem na patelni na oleju rzepakowym z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Cebulę wymieszać ze zblendowaną fasolą, doprawić majerankiem i pieprzem.

*Pasta z groszku (ok. 12 porcji)
4 puszki zielonego groszku
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
przyprawy

Sposób przyrządzania: Pod bieżącą wodą dobrze wypłukać groszek. Zblendować go wraz z niewielką ilością wody, czosnkiem i przyprawami – kurkumą i pieprzem. Przechowywać w lodówce.

*Wrap z łososiem/szynką i warzywami (4 porcje)
1 opakowanie pełnoziarnistej tortilli
1 słoik Pesto
łosoś wędzony 100g + 200 g szynki
pomidorki koktajlowe
papryka czerwona
rukola +4 liście sałaty lodowej

Sposób przyrządzania: Placek posmarować Pesto, nałożyć na dwa placki po 2 plastry łososia i na dwa kolejne – szynkę. Do każdej połówki placka włożyć skrojone pomidorki, liście sałaty, paprykę w plastrach. Ciasto zwinąć w rulonik i pokroić na mniejsze kawałki. Wbić na każdy grubszy plaster wykałaczkę.

* Sałatka śledziowa (4 porcje)
2 czerwone cebule
120g kaszy quinoa (komosa ryżowa)
90g marchwi (2 szt.)
4 płaty śledziowe matjas
papryka czerwona
100g rukoli
1 szt. granatu
Pieprz, kurkuma, tymianek, papryka wędzona

Sposób przyrządzania: Ugotować kaszę według instrukcji na opakowaniu. Umyć śledzie pod bieżącą wodą, skroić. Zetrzeć marchewkę, paprykę i skroić cebulę. Wymieszać z rukolą. Można dodatkowo skropić oliwą i cytryną. Doprawić. Na wierzch nałożyć ziarna granatu.

*Owsianka na wodzie z makiem (2 porcje)
8 łyżek płatków owsianych
2 łyżki maku niebieskiego
2 pomarańcze
cynamon
2 łyżeczki słonecznika

Sposób przyrządzania: Płatki i zmielony mak zalać wrzątkiem. Poczekać, aż wchłoną wodę. Wymieszać z cynamonem. Na wierzch nałożyć cząstki pomarańczy i posypać podprażonym na suchej patelni słonecznikiem.

*Krem czekoladowy (2 porcje)
200g migdałów (mogą być płatki)
2-3 łyżki gorzkiego kakao
cynamon
1-2 łyżki ksylitolu

Sposób przyrządzania: Podprażyć płatki na suchej patelni i zblendować na gładki mus. Dodać kakao, cynamon i ksylitol. Zjeść z kalarepą.