Avocado to jeden z owoców, bez którego nie wyobrażam sobie codziennego menu. Uwielbiam. Najbardziej w formie aromatycznego, soczystego, kwaskowatego i pikantnego guacamole, ale również jako składnik sałatek, koktajli czy masełko do chleba. Tym razem podam przepis na avocado zapiekane z jakiem, z którym tworzy całkiem udaną parę.
Zanim rodzinka rano wstała, na stole czekało bogate w zdrowe tłuszcze, białko i witaminę E, energetyczne śniadanie.
Potrzeba:
2 awokado,
4 jajka,
2 plasterki szynki serrano
kiełki lucerny/szczypior/koperek
sól, pieprz, chili,
limonka
oliwa
Jeszcze na wpół śpiąc włączyłam piekarnik i nagrzewałam go do 200 stopni. Avocado przekroiłam, usunęłam pestkę, a otwór po niej powiększyłam. To co wyskrobałam skropiłam limonką, doprawiłam solą, pieprzem i szczyptą chili. Ponieważ miałam avocado okrągłe (przechylające się), zdecydowałam się wyjąć je z chyboczącej się łódeczki i włożyłam do lekko natłuszczonej foremki ceramicznej. Miałam pewność, że delikatnie wbite w otwór po pestce jajko nie wypłynie. Obsypałam solą i pieprzem. Włożyłam do nagrzanego piekarnika na około 15 minut, pilnując, by jedynie białko się ścięło, a żółteczko pozostało płynne. Jeśli macie podłużne avocado , które jest bardziej płaskie możecie je zapiekać w swojej biologicznej foremce, czyli w skórce. Gdy avocado było gotowe, obłożyłam je kawałeczkami szynki serrano , nałożyłam kwaskowatą pastę z avocado, która dodała świeżości, na to nałożyłam sporą porcję kiełków lucerny, które można zamienić na szczypior, koperek lu inne ulubione zioła. Można podać do tego grzankę z chleba, ale nam w zupełności wystarczyło samo avocado. Pełni energii wyruszyliśmy na powitanie nowego dnia.
Myślę, że ten zestaw z powodzeniem można podać na wielkanocnym śniadaniu.
Smacznego!
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch