Spośród wszystkich pizzy ta właśnie jest moją ulubioną. Ewentualnie może z nią konkurować Quattro Formaggi.
Ale wróćmy do bohaterki dzisiejszego odcinka. Miłością do tej jakże prostej pizzy zapałałam pewnego ciepłego wieczoru w Toskanii w okolicach Florencji. Prostota i minimum składników pozwalające delektować się każdym z nich, totalnie zawojowały moje zmysły. Dość często pojawia się ona na naszym stole w sobotni lub niedzielny dzień. Mistrzem pizzy w naszym domu jest mój mąż – to on robi ją dla nas, a nasze córki mówią, że jest to najlepsza pizza na świecie.
Potrzeba na ciasto:
15g świeżych drożdży lub jedna łyżeczka suszonych
100 ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
200g mąki
1 łyżeczka soli
W misce należy wymieszać drożdże z wodą i cukrem. Inna możliwość – suszone drożdże wsypać do wody, delikatnie mieszać trzepaczką, aż się rozpuszczą.
Mieszankę drożdży odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż na powierzchni zaczną się tworzyć pęcherzyki, wymieszać z oliwą.
Mąkę z solą wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, w którym umieścić mieszankę drożdży. Z mąki i drożdży zagnieść jednolite ciasto i przełożyć na oprószony mąką blat. Wyrabiać 5 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto umieścić w natłuszczonym pojemniku (może być worek) i odstawić do wyrośnięcia na minimum 1 h, aż podwoi swoją objętość. Następnie wyrabiać ciasto na blacie. Tworzące się pęcherzyki znikają w trakcie wyrabiania ciasta. Odwrócić ciasto na drugą stronę i dalej wyrabiać. Odwracać tak co najmniej czterokrotnie. Gotowe ciasto nadaje się do zastosowania jako spód pizzy.
potrzeba na sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów pelati,
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku,
- sól,
- cukier
- świeżo mielony pieprz.
dodatki:
- 1 mozzarella
- 10 dag prosciutto crudo,
- 25 dag pomidorków koktajlowych,
- 2 duże garści rukoli.
Cieniutko rozłożone na pergaminie ciasto smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym i posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą oraz układamy połowę pomidorków (pokrojonych na pół). Razem z pergaminem wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na gorącą blachę na około 15-20 minut (od spodu musi być sztywna, chrupiąca).
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy kawałami prosciutto i rukolą.
Warto też polać kawałki pizzy sosem z oliwy z drobno posiekanym czosnkiem.
Podawać!
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch