Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Dżem jeżynowy

Czary Penelopy: Dżem jeżynowy

0

W którymś z dyskontów napotkałam ostatnio dżem jeżynowy. Moje kubki smakowe od razu zaczęły działać. Wyobraziłam sobie bowiem croissanta z dobrym serem pleśniowym i ciemnym kwaskowatym jeżynowym dżemem. Jak to zwykle mam w zwyczaju, zanim towar trafi do koszyka, czytam co też ów produkt zawiera w sobie.

Jakież było moje zdziwienie gdy przeczytałam dość długą listę składników dżemu jeżynowego za wyjątkiem… jeżyn. Błyskawicznie pożegnałam się z tym oszukańczym produktem i udałam się na targowisko, by zakupić świeże jeżyny. Nie było rady, musiałam sobie sama przygotować dżem, bo ochota rosła z każdą chwilą. Przepis na dżem pochodzi z bloga „Moja Toskania”, którego od wielu lat jestem wierną czytelniczką.

dżem

Potrzeba:

1 kilogram jeżyn
200-gram cukru
100 ml wody
1 cytryna

Przygotowanie:

Jeżyny umyłam i odłożyłam. Zagotowałam wodę z cukrem. Po 3-4 minutach od zagotowania wrzuciłam jeżyny oraz startą skórkę z cytryny. Gotowałam na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszałam. Dżem gotował się około godzinę, zanim zaczął gęstnieć. Wlałam go do słoiczków i spasteryzowałam. To tyle, a jaka później przyjemność!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch