Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Ogórkowe carpaccio

Czary Penelopy: Ogórkowe carpaccio

0

„Wyjechali na wakacje wszyscy nasi podopieczni…” Tak… dzieci a i owszem. Pozostała jednak osłabiona upałem kotka oraz pełen werwy i zapału pies. Tęskniąc za tymi, którzy wyjechali, godzimy obowiązki zawodowe z opieką nad sierściuchami.

carpaccio

W takie upalne wieczory jak te, które teraz mamy, świetnie sprawdzają się lekkie potrawy, takie jak np. to ogórkowe carpaccio, które chcę Wam dzisiaj polecić.

Potrzeba:

1 ogórek wąż

1 filet dobrego śledzia (może być matias norweski a najlepiej śledź holenderski)

1 cytryna

kawałek koziego twarogu

garść kaparów

czerwona cebula

koperek

pieprz

dressing:

2 łyżki octu winnego

6 łyżek oliwy

sok z połowy cytryny

pół łyżeczki cukru

sól

Filet matiasa norweskiego obficie skropiłam sokiem z cytryny. Przykryłam folią spożywczą i włożyłam do lodówki na 3h. Cebulę pokroiłam w bardzo cienkie plastry i zalałam gorącą wodą. Po kilku minutach cebulę należy zahartować zimną wodą i odsączyć.

Przygotowałam dressing: sól rozpuściłam w occie, dodałam oliwę, sok z cytryny i dokładnie wymieszałam, by powstała gładka emulsja.

Ogórki umyłam i pokroiłam w cieniusieńkie plasterki. Rozłożyłam je na talerzu. Śledzie pokroiłam w wąskie paseczki i rozrzuciłam na ułożonym ogórkowym wachlarzu. Posypałam okruchami sera, kilkoma wstążkami czerwonej cebuli oraz postrzępionym koperkiem.

Wszystkiego dajcie z umiarem. Polałam dressingiem, ustroiłam kaparami i oprószyłam świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Smacznego. Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch