Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Aromatyczna pomidorowa z kaszą jaglaną

Czary Penelopy: Aromatyczna pomidorowa z kaszą jaglaną

0

Tak moi mili, słowo się rzekło. Podjęliśmy postanowienie o detoksie, więc realizuję plan. Ostatnio zaserwowałam Wam pyszne egzotyczne śniadanie, dziś pora na danie obiadowe. Będzie to bardzo aromatyczna zupa pomidorowa, której delikatności i zdrowotności doda królowa kasz -jej złocistość – kasza jaglana.

poidorowa
Potrzeba:
2 puszki pomidorów (o tej porze roku- latem proponuję użyć świeżych pomidorów)
1 szklanka kaszy jaglanej (kaszę podprażamy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy w 3 szklankach wody na małym ogniu)
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy marokańskiej, w skład której wchodziły: cynamon, anyż, koper włoski, goździki, pieprz, szczypta kurkumy
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól morska lub himalajska do smaku
szczypta łagodnego curry (opcjonalnie)
2 cm utartego imbiru
olej kokosowy do smażenia
1 dojrzałe awokado
czarnuszka do dekoracji
½ cytryny

Do garnka dodałam olej kokosowy, następnie dorzuciłam posiekaną w piórka cebulę, imbir i resztę przypraw. Chwilę podsmażyłam, stale mieszając. Dodałam posiekany w plasterki czosnek i chwilę po nim pomidory. Dolałam około 1 szklankę wrzątku. Doprawiłam solą i gotowałam pod przykryciem przez 10 -15 minut na średnim ogniu. Dorzuciłam ugotowaną kaszę jaglaną i zmiksowałam towarzystwo. (Jeśli zupa będzie za gęsta, dolejcie gorącej wody)

Avokado obrałam i pokroiłam w kostkę. Obficie skropiłam sokiem z cytry. Wyłożyłam zupę na talerz, udekorowałam avocado. Posypałam ziarenkami czarnuszki. Już przy pierwszej łyżce zupy dryfowałam gdzieś nad Malagą, by ostatecznie wylądować w słonecznym i pełnym aromatów Maroku.

PS. Moją przyprawę marokańską otrzymałam od przyjaciół. Jeżeli uda Wam się takową dostać, to koniecznie zmiksujcie ją na pył, by duże i twarde kawałki goździka lub anyżu nie zakłóciły aksamitności zupy.
Jeśli nie macie gotowej przyprawy, dodajcie przyprawy w następujących proporcjach:
cynamon- szczypta
anyż- 1 gwiazdka
koper włoski – ½ łyżeczki
goździki – 1-2 sztuki

Smacznego!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch