Drodzy czytelnicy! Co powiecie na kilka przepisów z kaszą jaglaną w roli głównej? Gdybyśmy wspólnie zastosowali sobie taki jaglany, wiosenny detoks? Będzie nam raźniej!
To idealny czas, by oczyścić organizm ze zbędnych toksyn, uodpornić się przed infekcjami a przy okazji może uda się zrzucić zbędne kilogramy? Pomijając fakt, że kasza jaglana to obok kaszy gryczanej bodaj najzdrowsza z kasz, w odróżnieniu od tej ostatniej nadaje się zarówno do dań na ostro, jak i do dań na słodko. U mnie w domu kaszy jaglanej jemy dużo i już od tygodnia codziennie raczymy się tymi żółtymi perełkami w różnych odsłonach.
Dziś propozycja na śniadanie. Będzie to kasza jaglana na słodko.
Potrzeba:
1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki wody
1 szklanka mleka kokosowego
1 dojrzałe mango
Kaszę jaglaną prażę w garnku do momentu aż zacznie wydawać swój intensywny zapach. Przesypuję na sito i przelewam ją wrzątkiem. Lekko wzburzona tym traktowaniem kasza ponownie ląduje w garnku, tym razem w towarzystwie 3 szklanek wody. Gotuję ją na małym ogniu około 10-15 minut. Pozostawiam ją pod przykryciem do wystudzenia. Ja zazwyczaj gotuję kaszę późnym wieczorem i pozostawiam ją do poranka. Wtedy to do garnka dorzucam mleko kokosowe i chwilkę podgrzewam na małym ogniu do momentu aż składniki się połączą i kasza się podgrzeje. Umyte mango obieram ostrym nożykiem krojąc wzdłuż pestki. Grube „łupiny” mango nacinam nożykiem w kratkę. W ten sposób powstaną małe sześcianiki, które łatwo można odciąć od skórki. I teraz można dorzucić kostki mango do kaszy w całości lub zmiksować je – tak jak ja to uczyniłam. Kaszę jaglaną wyłożyłam do pucharków, na wierzchu wylałam mangowy mus.
Dla mnie poziom słodyczy wystarczający. Jeśli lubicie bardziej słodko – proponuję dodać do kaszy cukier puder lub miód.
Smacznego!
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch