Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Noworoczny bigos z kaczki

Czary Penelopy: Noworoczny bigos z kaczki

0

Mieliśmy bardzo udanego Sylwestra. Choć początkowo wydawało się, że spędzimy go w domu, sytuacja zmieniła się na dwa dni przed końcem roku. Jak to zwykle bywa, spontaniczna impreza udała się wybornie. Nowy Rok upłynął nam również wspaniale. Leniwie, w gronie najbliższych. Gdy my oglądaliśmy Noworoczny Koncert z Wiednia, upajały nas cudowne zapachy wydobywające się z naszego piekarnika. A w nim zapiekał się bigosik z kaczymi udami. Pychota!

bigos z kaczki

Składniki:
4 kacze uda
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
500 g kiszonej kapusty
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
1 liść laurowy
½ łyżeczki suszonego majeranku
2-3 ziarna kardamonu
3 suszonych śliwek
1/2 łyżki miodu
1/2 szklanki piwa
1 pokrojone w kostkę jabłko
sól, grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania:
Uda z kaczki marynujemy od strony mięsa solą i grubo mielonym pieprzem. Układamy je na zimnej patelni skórą do dołu i powoli smażymy na wolnym ogniu, tak by cały tłuszcz się wytopił i pozostała chrupiąca skórka. Następnie przesmażamy je od strony mięsa na rumiany kolor. Zdejmujemy mięso i odkładamy na bok. Na patelni po smażeniu kaczki przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek pokrojony w plasterki. Doprowadzamy do ich zeszklenia. Dorzucamy przesiekaną kiszoną kapustę (niewypłukaną, nawet z odrobiną soku!). Część kiszonej kapusty odkładamy. Doprawiamy ostrą mieloną papryką, liśćmi laurowymi, miodem, dorzucamy suszone śliwki, dolewamy piwo i całość dusimy na patelni przez kilka minut. Do kociołka, lub naczynia do zapiekania np. żaroodpornego wykładamy surową, nieprzesmażoną kiszoną kapustę, na to wykładamy warstwę kapusty przesmażonej z przyprawami i piwem, wykładamy usmażone kacze uda, przykrywamy je warstwami przesmażonej kapusty. Na wierzchu układamy warstwę krojonych jabłek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 – 160°C przez 2 – 3 godziny. Przed podaniem pokroiliśmy mięso z kaczki na drobne kawałki, usuwając jednocześnie kości. Wymieszałam całość i podałam z ciemnym chlebem. Smakował nam wybornie. Polecam.

Samych pomyślności w Nowym Roku!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch