Kupiłam sobie ostatnio zestaw łyżeczek bankietowych przeznaczonych do serwowania drobnych przekąsek. I właśnie na nich podałam śledzie na kolacji wigilijnej traktując je jako maleńką przystaweczkę przed Jego Wysokością Karpiem. Takie maleństwa świetnie sprawdza się w kolejne dni świąt.
Potrzeba:
olej 2-3 łyżki
1kg wymoczonych w wodzie śledzi matiasów
1 koncentrat pomidorowy
4 średnie cebule
sól, pieprz czarny do smaku
opcjonalnie chili i cynamon
1 łyżeczka miodu lub cukru
liść laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
1/2 szklanki wody
Śledzie kroję w małe kawałeczki. Na patelni rozgrzewam olej. Cebulę kroję w piórka, wrzucam na rozgrzany olej. Zmniejszam power ognia i smażę cebulkę na małym ogniu aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Wtedy dodaję miód lub cukier oraz koncentrat pomidorowy. Mieszam. Dodaję liść laurowy z nieodłącznym druhem – zielem angielskim i resztą przypraw. Ja lubię pikantne, więc dodaję chilli. Gdy smak i konsystencja sosu mnie zadowoli, odkładam do przestudzenia. Gdy sos jest całkowicie zimny, dodaję śledzie. Dokładnie mieszam by śledziki oblepiły się czerwonym sosem. Odstawiam w zimne miejsce na 12h. Podam je jak opisałam powyżej.
Pozdrawiam Was serdecznie i życzę Wesołych Świąt oraz rodzinnego kolędowania i biesiadowania.
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch




![Wypadek na „trzydziestce piątce”. Ciągnik spadł z mostu [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Pszenno-DK35-wypadek-2025.11.15-mix3-100x75.jpg)



![Najciemniej pod… kamerą? Nad zalewem trwa walka z wiatrakami [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/page-5-100x75.jpg)

![Koncert Wiedeński 2 Orkiestry Księżniczek w Szczawnie-Zdroju [ROZWIĄZANIE KONKURSU]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/001-100x75.jpg)
![Wyjątkowy koncert Ponad Chmurami z kwartetem smyczkowym wkrótce w Świdnicy. Wygraj zaproszenie! [KONKURS]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Ponad-Chmurami-z-kwartetem-3-100x75.jpg)