Na początku września weszła w życie ustawa zakazująca sprzedaży w szkolnych sklepikach śmieciowego jedzenia. Same zakazy to za mało. Powiat świdnicki, postanowił wdrożyć wśród młodzieży ponadgimnazjalnej projekt profilaktyczno-edukacyjny „Talerz zdrowia” – informuje Piotr Dębek, rzecznik starostwa.
W szkolnych sklepikach nie może już być śmieciowego jedzenia. Zdjęcie archiwalne.
– Ostatnie Targi Zdrowej Żywności „Zdrowie ma smak” w Świdnicy pokazały, że moda na zdrowe odżywianie się to nie chwilowa fanaberia i szybko przemijający trend. Polacy coraz bardziej doceniają produkty zdrowe i pełnowartościowe. Niestety, jednocześnie coraz częściej zauważamy, że dzieci i młodzież, zamiast zdrowej kanapki i jabłka wolą napełnić żołądek chipsami lub batonem a wszystko to popić kolorowym, przesłodzonym napojem zamiast naturalnym sokiem lub wodą mineralną – mówi organizator targów Barbara Świętek, koordynator projektu „Talerz zdrowia”.
Projekt realizowany przez powiat świdnicki ma polegać na popularyzacji zdrowego stylu życia, zasad racjonalnego odżywiania oraz na propagowaniu aktywności fizycznej wśród uczniów klas pierwszych szkół ponadgimnazjalnych. Ideą projektu jest zaangażowanie środowiska szkolnego: uczniów, nauczycieli, pedagogów, dyrektorów placówek w działania na rzecz promowania zdrowia. – Nadrzędnym celem jaki pragniemy osiągnąć jest ukształtowanie u młodzieży świadomych postaw sprzyjających zdrowiu, wyrobieniu prawidłowych nawyków żywieniowych oraz dostarczeniu wiedzy pozwalającej uczniom samodzielnie przygotowywać posiłki oparte na zbilansowanej, prawidłowej diecie. Chcemy pokazać uczniom i nauczycielom, jak w ciekawy sposób można eksperymentować w kuchni, spędzając czas na przygotowaniu pysznych i zdrowych posiłków – dodaje Barbara Świętek ze świdnickiego starostwa.
W ramach zajęć edukacyjnych i spotkań ze specjalistami (dietetykiem i psychologiem), uczniowie zostaną zapoznani z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia oraz z zaburzeniami odżywiania takimi jak nadwaga, otyłość, anoreksja i bulimia. Parafrazując przysłowie: czym skorupka za młodu nasiąknie (…) staramy się, aby nasza młodzież nasiąkła zdrowymi przyzwyczajeniami dotyczącymi odżywiania. Mamy nadzieję, że program trafi do jak najszerszego grona młodzieży, która nabytą wiedzę zaniesie do domów i rówieśników – mówi starosta świdnicki Piotr Fedorowicz.
W ramach projektu organizatorzy przewidują między innymi:
1. Zajęcia edukacyjne dla uczniów klas I na temat zdrowego odżywiania i zaburzeń odżywiania prowadzone przez specjalistów dietetyka i psychologa.
2. Zajęcia warsztatowe dla szkolnych koordynatorów projektu, pedagogów i dyrektorów szkół uczestniczących w projekcie prowadzone przez dietetyka i psychologa.
3. Zakup pakietu edukacyjnego (filmy „Anoreksja”, „Przemiana z grubego na zdrowego”, książka „W pułapce odżywiania. Jak zrozumieć anoreksję i bulimię”) dla szkół uczestniczących w projekcie.
4. Konkurs drużynowy uczniów szkół biorących udział w projekcie: tematyka żywienia i aktywność ruchowa.
5. Zajęcia teoretyczno-praktyczne dla uczniów klas I w Akademii Żywienia we Wrocławiu.
6. Opracowanie i przekazanie „Poradnika o odżywianiu” uczestnikom projektu.
Projektem objętych zostanie ponad 800 uczniów z 7 szkół ponadgimnazjalnych:
1. Zespół Szkół Mechanicznych w Świdnicy
2. Zespół Szkół Nr 1 w Świdnicy
3. Zespół Szkół Budowlano-Elektrycznych w Świdnicy
4. Zespół Szkół w Strzegomiu
5. Zespół Szkół Ogólnokształcących w Świebodzicach
6. II Liceum Ogólnokształcące w Świdnicy
7. Zespół Szkół Ekonomicznych w Świdnicy
Projekt „Talerz Zdrowia” dofinansowany jest ze środków Rządowego Programu „Bezpieczna i Przyjazna Szkoła”.