Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Ogórki na zupę

Czary Penelopy: Ogórki na zupę

0

Parę tygodni temu obiecałam, że następny felieton będzie o ogórkach. Okoliczności nie sprzyjały jednak, bym o nich napisała. Ponieważ obietnic należy dotrzymywać, z poślizgiem co prawda, ale śpieszę nadrobić to zaniedbanie. Przepis bajecznie prosty, który stosuję od lat.

ogórki

Wrześniowe ogórki gruntowe – te duże i poprzerastane – idealnie nadają się na ogórkową, kiszoną pulpę, która zimą niezwykle upraszcza życie. Starte ogórki ułożone w słoiczkach w towarzystwie chrzanu, czosnku, kopru i soli kiszą się same. Zimą wyjmuję sobie takiego gotowca, wlewam do wywaru np. warzywnego i już po kilku chwilach cieszę się pyszną ogórkową. Mam nadzieję, że ten przepis i Wam przypadnie do gustu.

Potrzeba:
3 kg ogórków gruntowych
3 łyżki soli kamiennej
koper (wkładam po jednym baldachu do słoika)
1,5 główki czosnku
kilka kawałków chrzanu

Ogórki myję, obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Mieszam z solą. Do wyparzonych słoików wkładam koper, kawałek chrzanu i 1 ząbek czosnku. Wkładam do słoików tarte ogórki do 3/4 ich wysokości. Zakręcam i odstawiam do kiszenia. Koniec.
Ponownie trafiają do moich rąk, gdy mam ochotę na zupę ogórkową.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułPolecamy: Prokurator. Kobieta, która się nie bała.
Następny artykułPiękniejszy świat Beaty: Nude czy print?