Wczorajszego ranka wybrałam się do znajomego gospodarza, by zakupić świeże, ekologiczne warzywa. Kupiłam krwisto czerwone, soczyste, pachnące pomidory, które chwilę wcześniej zostały zerwane z krzaczków, zioła, sałatę, młode marchewki i sporo ogórków (o ogórkach rzecz będzie w następnym odcinku). Zapach, jaki rozprzestrzeniał się w samochodzie, był naprawdę nieziemski. Najbardziej nęciły mnie pomidory. Wracając do domu zatrzymałam się, by kupić wiejski biały ser i już wiedziałam, co będę jadła na lunch. Smaki dzieciństwa wróciły do mnie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Pomidory i biały ser. Zestaw jaki niemal każdego dnia pojawiał się wówczas na stole -wrócił i zawładnął moimi wszystkimi zmysłami.

Potrzeba dla jednej osoby:
3 liście sałaty masłowej
1 spory pomidor
2 plastry białego sera
odrobina soku z cytryny
zielona pietruszka drobno posiekana (ilość wg uznania)
jeden posiekany ząbek czosnku
świeżo mielony czarny pieprz
wyrazista w smaku oliwa- najlepiej toskańska
sól – nie dałam
Umyte listki sałaty rozłożyłam na talerzu. Pomidora pokroiłam w ćwiartki. Posypałam ziołami, na wierzchu rozsypałam okruchy białego sera. Polałam oliwą i sokiem z cytryny, posypałam pieprzem. Sól moim zdaniem jest niepotrzebna.
Danie bajecznie proste, sycące, szybkie w wykonaniu. Istotne jest jedno – wszystkie produkty muszą być pierwszej jakości!
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch







![Po dachowaniu trafił do szpitala [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/WhatsApp-Image-2025-11-11-at-09.47.261-100x75.jpeg)

![Koncert Wiedeński 2 już wkrótce w Szczawnie-Zdroju. Wystąpi Orkiestra Księżniczek [KONKURS]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/007-100x75.jpg)
![Znakomita czeska pianistka wkrótce zainauguruje Dni Muzyki Kameralnej w Świdnicy [ROZWIĄZANIE KONKURSU]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Petra-Matejova-fot.-archium-artystki-1-100x75.jpg)