Uczniowie świdnickiej hotelarki po raz kolejny będą zdobywać zawodowe szlify w najlepszych hotelach na malowniczej Malcie i na Cyprze. Przyszłych recepcjonistów, pracowników obsługi i kucharzy przyjmą najlepsze hotele.
Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika w Świdnicy jest beneficjentem konkursu, przeprowadzonego przez Narodową Agencję Programu Erasmus+. Projekt przygotowany przez ZSHT znalazł się na 175 miejscu wśród 733 wniosków.
W ramach akcji Mobilność uczniów i kadry w sektorze Kształcenia i Szkolenia Zawodowe w projekcie pod nazwą „Profesjonalizm w hotelarstwie i gastronomii jest naszym celem działania”, uczniowie wezmą udział w stażach i praktykach w latach 2015-2017 w trzech etapach: dwa wyloty na Cypr i jeden na Maltę. W sumie w projekcie, którego realizacja rozpocznie się już w sierpniu tego roku, weźmie udział 39 uczniów ZSHT.