Strona główna Blogi Czary Penelopy: Amaretti

Czary Penelopy: Amaretti

0

Amaretti to takie włoskie migdałowe ciasteczka w typie naszych makaroników. Pieczone są z ubitych białek, zmielonych migdałów z dodatkiem likieru amaretto, któremu zawdzięczają swój aromat. Bosko smakują same. Jednak jeśli połączy się dwa takie ciasteczka czekoladowym kremem ganache, można stracić rozsądek i pałaszować je bez opamiętania.

Amaretti
Przygotowanie nie wymaga zbyt wiele wysiłku. Zapewniam Was, że udadzą się nawet początkującym. Ilekroć zostaną Wam białka, wykorzystajcie je na upieczenie tych ciasteczek.
Ja akurat miałam 4 białka w lodówce. A ponieważ córki wracały z wycieczki, postanowiłam zrobić z białek użytek i upiec na powitanie amaretti. Wielką im radość sprawiłam tymi słodkościami. A o to mi właśnie chodziło!

Potrzeba:
• 340 g zmielonych migdałów
• 300 g cukru pudru
• 4 białka
• 30 ml likieru amaretto (w zamian można dodać ekstraktu lub aromatu migdałowego)

Migdałowe okruchy wymieszałam z cukrem pudrem.
Białka ubiłam na sztywno. Delikatnie wsypywałam do nich zmielone migdały i cukier. Powstała gęsta, klejąca masa. Dodałam likier i wymieszałam.
Blaszkę do ciasteczek wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę migdałową przełożyłam do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskałam na blaszkę malutkie ciasteczka (podczas pieczenia podwoją objętość) można również wykładać masę przy pomocy łyżeczki.
Piekłam około 15 – 20 minut w temperaturze 160ºC, na „złoto”.
PS. Pieczone krótko – będą ciągnące i miękkie w środku; pieczone ponad 15 minut będą bardziej suche i chrupiące.
Ganache:
• 100 g czekolady deserowej
• 100 g czekolady mlecznej
• 100 ml śmietanki 30% UHT
• 20 g miękkiego masła
Śmietankę zagotowałam i zalałam nią pokruszone czekolady w misce. Zostawiłam na 2 minuty by czekolada zmiękła, a następnie za pomocą mieszadła wymieszałam śmietanowo- czekoladowy krem. Na samym końcu do masy dodałam miękkie masło. Ganasz pozostawiamy do zastygnięcia.
Wystudzone ciasteczka sklejałam za pomocą ganaszu czekoladowego.

Smacznego!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułŚroda Literacka z ukraińskim twórcą
Następny artykułOstatnie eliminacje do Truskawki