Strona główna Bez kategorii Miód i chleb jak za dawnych lat

Miód i chleb jak za dawnych lat

0

Dokładnie 3 lata temu swoją działalność zainaugurowało Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi Grodziszcze „Sztafeta Pokoleń”. W tym czasie władzom stowarzyszenia udało się zorganizować wiele cennych inicjatyw i projektów. Ich ostatnim sukcesem jest projekt pn. „Grodziszcze-lipna wioska pachnąca chlebem”, na który zdobyli dofinansowanie w ramach PROW w kwocie blisko 43 tys. zł.

dozynki 41

Zdjęcie ilustracyjne

Przez pięć lat będą piec chleb i przygotowywać sok z lipy, prowadzić szkolenia z wytwarzania produktów lokalnych.

– Chleb wieloziarnisty i sok z lipy to od wielu lat sztandarowe  produkty lokalne naszej wsi. Sok z lipy wytwarzany jest przez nasze gospodynie, a  jego receptura  przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Przygotowywany jest z surowców, które znajdują się na naszym terenie, tzn. z kwiatu lipy oraz  miodu lipowego. Nasze mamy i babcie wykorzystywały go jako lekarstwo, podczas przeziębienia, grypy i kaszlu. Bardzo dobrze zbijał podwyższoną temperaturę. Działa również uspokajająco. Wytwarzając ten produkt lokalny chcemy wrócić do dawnych sprawdzonych metod leczniczych. W  tym celu wykorzystamy wiedzę i doświadczenie gospodyń, które znają recepturę na sok. W każdym domu znajdziemy chleb. Od zawsze znajdował się na naszych stołach. Różni się on jedynie smakiem i sposobem pieczenia, od tego który przygotowywały nasze babcie. Nasz chleb jest charakterystyczny dla naszej miejscowości ze względu na walory smakowe i sposób przygotowywania. Nasze gospodynie wykorzystywały do jego przygotowania surowce, które dostarczyło im gospodarstwo tzn. mąkę pszenną i żytnią, różnego rodzaju ziarna. Wypiekany był w domu lub w piekarni, która znajdowała się w Grodziszczu – mówi Justyna Sara-Hryncyszyn, prezes stowarzyszenia.

Obecnie trwają prace adaptacyjne w jednym z pomieszczeń na świetlicy w Grodziszczu, gdzie będzie realizowany projekt. – W zaadoptowanym pomieszczeniu produkty lokalne będą wytwarzane przez okres 5 lat.  W tym okresie zaplanowane jest przygotowanie 750 szt. bochenków chleba wieloziarnistego oraz 100 litrów soku z lipy. W ramach przeprowadzonych warsztatów przeszkolonych zostanie 90 osób, które będą chciały nauczyć się wytwarzania w/w produktów lokalnych. W ciągu pięciu lat zamierzamy promować nasze produkty na następujących imprezach w regionie – zapowiada prezes.

Po zakończeniu adaptacji, pomieszczenie zostanie wyposażone w  zestaw mebli kuchennych, stoly, krzesła, sprzęt AGD,  które ułatwią przeprowadzenie warsztatów “Ale lipa” i “Chlebowy zawrót głowy” , organizowanych dla mieszkańców partnerstwa. Pierwsze zajęcia zaplanowano na pierwszą połowę marca.

Całość projektu opiewa na kwotę 53,7 tys. zł., w tym dofinansowanie (w ramach działania 413 – Wdrażanie lokalnych strategii działania) z PROW na lata 2007-2013 wyniesie 42,9 ty. zł.

/UG Świdnica/