Strona główna Blogi Czary Penelopy: Wigilijne pierogi

Czary Penelopy: Wigilijne pierogi

1

W moim rodzinnym domu nigdy nie podawano pierogów podczas wigilijnej kolacji. Zawsze  był barszcz, 2-3 rodzaje śledzi, smażony karp, karp w galarecie oraz sałatka jarzynowa. Oczywiście spora dawka naszych tradycyjnych słodkości. Gdy zamieszkałam w Świdnicy i spędzałam święta z moim kuzynem i jego rodziną, pierogi na stole wigilijnym powitałam jako „oczywistą oczywistość”. Pyszne, mięciutkie, sowicie okraszone podsmażoną cebulką mogły śmiało konkurować z głównym faworytem tego wieczoru – smażonym karpiem.

pierogi

Od tamtej chwili i na moim stole wigilijnym zaczęły się pojawiać pierogi, ku wyraźnej radości mojej rodzinki. Podobnie jak wszystkie dania wigilijne, muszą to być pierogi domowej roboty, własnoręcznie przygotowane i wypieszczone. Najpyszniejsze są te z domowej kiszonej kapusty, która przed wigilią zazwyczaj jest już gotowa.

Ciasto
• 4 szklanki mąki
• 2 łyżeczki soli
• 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
• około 2 szklanek gorącej wody


Farsz:
• 2 szklanki suszonych grzybów
• 1 kg kiszonej kapusty
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• sól i pieprz
• 1 łyżka masła
• 3 cebule, pokrojone w drobną kosteczkę

Grzyby namoczyć, odstawić na kilka godzin.

Kapustę odsączyć, drobno pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody. Namoczone grzybki ugotować następnie drobno je pokroić i wraz z wywarem dodać do gotującej się kapusty. Chwilę razem gotować i odstawić do wystygnięcia. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na maśle wraz ze startą  marchewką i pietruszką, połączyć z kapustą i grzybami. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt wodnisty należy odcedzić nadmiar płynów, zanim będziemy nakładać farsz do pierogów.

 Ciasto:

 Przesianą i posoloną mąkę połączyć na stolnicy z wodą i roztopionym masłem, zagnieść ciasto. Wyrabiać go kilka minut, tak by było miękkie i elastyczne. Pozostawić by „odpoczęło” na jakieś pół godziny, przykryte miską. Ciasto rozwałkowujemy, za pomocą szklanki wycinamy kółka, na środek każdego nakładamy kulki farszu, dokładnie sklejamy brzegi i gotujemy w osolonym wrzątku.  Ugotowane pierogi polewamy pokrojoną w kostkę i usmażoną na oleju cebulą. Pierogi można sobie przygotować wcześniej i zamrozić. Zaoszczędzicie sobie mnóstwo czasu w wigilijny dzień.

Smacznego!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch