Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Pigwówka

Czary Penelopy: Pigwówka

0

Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety. Zawiera ona bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastków mineralnych, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy. Owoce pigwy nie nadają się jednak do jedzenia na surowo, ponieważ są bardzo twarde i kwaśne. Można z nich jednak przygotować wiele przetworów o zaletach zarówno smakowych, jak i zdrowotnych. Zdecydowany prym wśród nich wiedzie nalewka pigwowa.

pigwówka

Nalewka z pigwy, poza walorami zdrowotnymi wybornie smakuje. Jest kwaskowata i niezwykle aromatyczna. Jak przeczytałam w jednej ze starych książek z przepisami na nalewki, spirytus wyciąga z owoców wszystko to co najcenniejsze. Fuzja spirytusu i pigwy błyskawicznie rozgrzewa, a zawartość witaminy C wspomaga odporność i leczy przeziębienia. Takie leki jednak mogą przyjmować jedynie dorośli. Dla dzieci proponuję sok. W tradycyjnej medycynie ludowej w celu zwalczenia przeziębienia, grypy czy suchego kaszlu zaleca się picie soku z pigwy z dodatkiem miodu.

 Sok z pigwy

1 kg owoców pigwy

0,5 kg cukru

Owoce umyj i przekrój na 4 części (nie obierając ich ze skórki). Potem wydrąż pestki i pokrój pigwę w cienkie plasterki. Następnie układaj je warstwami w dużym słoju, każdą z nich przesypując cukrem (w sumie należy zużyć 0,5 kg). Zamknij słoik i odstaw w ciepłe miejsce na około 4-5 dni, mieszając jego zawartość raz dziennie. Wytworzony syrop przelej do słoików i pasteryzuj około 10 minut. Sok jest gotowy do spożycia.

Nalewka z pigwy:

– kilogram owoców pigwy

– kilogram cukru

– 0,5 litra wódki

– 0,5 litra spirytusu

Owoce pigwy dokładnie umyj, osusz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kosteczkę. Wrzuć do dużego słoja i dosyp cukier. Przykryj ściereczką odstaw na 2 tygodnie. Po upływie wyznaczonego czasu zlej syrop do osobnego naczynia i zmieszaj z alkoholem.

Odstaw na 2 miesiące, po tym czasie przefiltruj i zlej do butelek. Pozostałe owoce zalej wódką i po ok. 3 tygodniach przefiltruj. Połącz oba roztwory.

Poleca Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch