Strona główna Bez kategorii Czary Penelopy: Pieczona golonka

Czary Penelopy: Pieczona golonka

0

Golonka zawsze kojarzyła mi się z kawałem tłustego mięsa o grubej  skórze, z której – co gorsza – sterczały sztywne włosy. Zupełnie nie byłam w stanie zrozumieć, co mężczyźni widzą w tym zestawie. Sytuacja diametralnie się zmieniła, gdy 10 lat temu podróżowałam z rodziną po Morawach Południowych.

 golonka

 Zatrzymaliśmy się w maleńkiej miejscowości Valtice, chcąc zwiedzić Pałac Liechtensteinów wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO.  Trafiliśmy tam do małej gospody, w której zamówiliśmy obiad. Ja wybrałam gulasz z knedlikiem, a mój mąż peċene koleno. Przyznam, że gdy wniesiono  imponujących rozmiarów rumianą golonkę, podaną na drewnianej desce, w towarzystwie świeżej cebuli, chrzanu i musztardy, wpadliśmy w zachwyt. Wtedy też pierwszy raz odważyłam się spróbować tej potrawy. Po odsunięciu „tłustego”, natknęłam się na pyszne, aromatyczne i rozpływające się w ustach mięso. Od razu też zostałam fanką tak przyrządzonej golonki.

Potrzeba:

4 golonki tylne

seler, pietruszka, marchewka

3 liście laurowe

10 ziaren ziela angielskiego

8 ziaren pieprzu

6 ząbków czosnku

1/2 łyżeczki chilli

sól

Bejca:

4 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 łyżka kminku

1 łyżka majeranku

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

4 łyżki płynnego miodu

szczypta ostrej papryki

Kapusta:

2 kg kapusty kiszonej

2 duże posiekane w kostkę cebule

1 łyżeczka kminku

pieprz, sól

1 piwo

 Umyte golonki wkładam do sporego garnka, dodaję przyprawy, warzywa, zalewam wodą i gotuję około 1 godziny. Ugotowaną golonkę studzę. Skórę nacinam w kratkę lub tylko nakłuwam nożem. Nacieram bejcą i pozostawiam na kilka, kilkanaście godzin w chłodnym miejscu. Po tym czasie golonki wkładam do żeliwnego garnka, przykrywam folią aluminiową i piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku 50-60minut.

Kapustę kiszoną odciskam z nadmiaru soku i gotuję w niewielkiej ilości wody. Cebulę podsmażam na oleju i dodaję do kapusty. Dodaję liść laurowy, kminek, ziele angielskie, doprawiam solą i sporą ilością pieprzu. Gdy kapusta zmięknie, dodaję ją do golonki, zalewam całość piwem i pozostawiam już bez przykrycia na 30 minut. Gdy golonka się ładnie zrumieni, jest gotowa. Można podać z pieczonymi ziemniakami lub chlebem. Do tego chrzan, musztarda i gotowe!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

 

 

 

Poprzedni artykułZnanenieznane.pl: Legnica – mała Moskwa
Następny artykułPiękniejszy świat Beaty: Zrobione na szaro