Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Tarta ze szpinakiem

Czary Penelopy: Tarta ze szpinakiem

0

Poznałam tego lata niemal setkę młodych ludzi. Wspaniałe dzieci i młodzież z różnych środowisk, a nawet krajów. Łączyło je jedno – wielka pasja i miłość do koni. Dzieci uwielbiały jazdy konne, ale również liczne prace przy koniach i w stajni. Wszystkie wkładały w te działania dużo serca i zaangażowania. Patrzyłam na nie z wielkim podziwem.

tarta

Karolina, jedna z obozowiczek, bardzo często robi w domu dla swoich rodziców i rodzeństwa duszony szpinak (o czym opowiadała dumna ze swej wspaniałej córki mama Agnieszka). Postanowiłam więc zadedykować ten wpis właśnie im i podsunąć im smakowity przepis na tartę z tymi pysznymi i bardzo zdrowymi listeczkami.

Potrzeba:

opakowanie ciasta francuskiego

lub by wykonać samodzielnie kruche ciasto na tartę potrzeba:

250 g mąki

2 żółtka

1 łyżka kwaśnej śmietany

100g masła

1/2 łyżeczki soli

farsz:

1 cebula

około 500 g świeżego szpinaku lub 500 mrożonego

opakowanie serka ricotta lub 130 g serka feta

kilka ząbków czosnku (2-4)

2 jajka

1 łyżka masła

sól do smaku

pieprz do smaku

gałka muszkatołowa

Jeśli wykorzystujecie gotowe ciasto francuskie to wystarczy je wyjąć i wyłożyć na natłuszczoną formę do tarty. Na surowe ciasto wykładamy farsz.

Jeśli natomiast zdecydujecie się na samodzielne zrobienie ciasta to należy na stolnicę wysypać mąkę, dodać zimne masło z lodówki i siekając nożem zamienić zawartość stolnicy w kruszonkę.

Zrobić w niej dołek, do dołka dodać żółtka, łyżkę śmietany i sól. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy na tartę (średnica 26 cm). Całość ponakłuwać widelcem. Na cieście umieścić papier do pieczenia i aby ciasto nie podniosło się należy je obciążyć dwiema sporymi garściami fasoli.

Tak przygotowane ciasto, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po piętnastu minutach usunąć papier z fasolą i piec jeszcze przez 15 minut na złoty kolor.

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę, i posiekany czosnek. Gdy się zeszklą, dodać szpinak i podsmażyć go na wolnym ogniu, by odparował (co trwa kilka minut).

Jajka roztrzepać i połączyć z serem ( jeśli używacie serka ricotta) . Patelnię zestawić z ognia i gdy szpinak lekko przestygnie, dodać ser z jajkami, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Na upieczone ciasto wyłożyć szpinakowy farsz, wyrównać. Jeśli zamiast ricotty zdecydujecie się na fetę to ona w tym właśnie momencie wkroczy na estradę. Należy ją pokroić w kostkę lub pokruszyć i rozsypać po szpinakowej masie. Druga uwaga- jeśli to feta będzie dodatkiem to nie doprawiajcie za mocno solą szpinaku, bo będzie za słony.

Jeśli zostaną Wam kawałki ciasta, można je pokroić w paseczki i ułożyć na masie.

Wstawić do piekarnika (180 st. C) na ok. 25 minut.

p.s. Zamiast fety wierzch tarty można posypać parmezanem lub innym charakternym serem.