Strona główna Blogi Czary Penelopy: Muffinki z dodatkami

Czary Penelopy: Muffinki z dodatkami

0

Przekonałam się tego lata, iż muffinki to jedno z najbardziej ulubionych deserów dzieci i młodzieży. Na hasło: dziś na podwieczorek będą muffinki, każde z dzieci odpowiadało entuzjazmem.

mufinki

Jeden przepis, który wykorzystuję od lat, przybierał coraz to inną postać i inny smak. Na początku lata robiłam muffinki z porzeczkami, potem z jeżynami, malinami, jabłkami, gruszkami czy gorzką czekoladą. Zawsze jednak miały jedną wspólną cechę – zjadane były z wielkim smakiem.

 Składniki na około 12-14 sztuk

 (2 szklanki) mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

150 g (3/4 szklanki) cukru

1 jajko

235 ml (1 szklanka) mleka

60 ml (1/4 szklanki) oleju roślinnego

  1. Nagrzewam piekarnik do 200°C.
  2. Mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier w dużej misce.
  3. W małej miseczce  roztrzepuję jajko, mieszam z mlekiem i olejem. Wlewam do wymieszanych produktów sypkich. Szybko mieszam aż mąka przesiąknie wilgocią. Ciasto będzie grudkowate.
  4. Wlewam do foremek.

Warianty muffinów:

– z porzeczkami lub jagodami – do ciasta podstawowego dodaję 1 szklankę jagód;

– z rodzynkami – dodaję 1/2 szklanki rodzynek.

– z czekoladą – siekam 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady w kosteczkę i dodaję do ciasta z jabłkami lub gruszkami -kroję w kostkę 1 duże obrane ze skórki jabłko, posypuję je cynamonem i mieszam z ciastem.

Piekę przez około 25 minut lub na złoty kolor. Upieczone muffinki  posypuję cukrem pudrem lub polewam polewą czekoladową.

Smacznego!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch