Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Żytni chleb

Czary Penelopy: Żytni chleb

0

W minioną sobotę miałam przyjemność prowadzić warsztaty pieczenia chleba w gospodarstwie agroturystycznym „Wyspa koni” w Ostroszowicach. Dzieliłam się swoim doświadczeniem w pieczeniu chleba, który piekę co tydzień niezmiennie już od 7 lat. Nie wyobrażam sobie weekendu bez unoszącego się zapachu chleba oraz jego samego: pysznego, świeżego i zdrowego.

chleb

Uczestnikami warsztatów byli zarówno dorośli, jak i dzieci, które z wielkim zapałem mieszały ciasto. Gdy chleb wyrastał, podsunęłam im wyrośnięte już ciasto drożdżowe, które podzieliliśmy na  części i każde dziecko zrobiło swoją własną, autorską bułeczkę. Wszystkie bułeczki upiekliśmy w piecu chlebowym opalanym drewnem. Radość dzieci nie znała granic, gdy pałaszowały jeszcze  gorące, własnoręcznie uformowane bułeczki, do których podałam biały twarożek z cebulką, słonecznikową pastę oraz pietruszkowe pesto. Każdy z dorosłych uczestników natomiast otrzymał w pojemniczku zakwas chlebowy oraz upieczony, chrupiący chleb. Było naprawdę bardzo miło.

Wykonanie tego chleba nie jest trudne. Wierzcie mi. Potrzebny jest jedynie dobrze podkarmiony zakwas i dobre chęci . Przygotowanie jest czasochłonne, ale nie pracochłonne.

A oto jak w domowym piekarni można wyczarować pyszny i zdrowy żytni chleb na zakwasie.

Składniki:

1 bułeczka zakwasu

1 szklanka mąki żytniej żurkowej lub żytniej typ 720

1 szklanka wody

wymieszać w misce, okryć ściereczką i zostawić na noc

rano dodać:

1 kg mąki żytniej typ 720

3 łyżeczki soli

3 szklanki wody

3/4 szklanki otrąb pszennych

3/4 szklanki siemienia lnianego całego

 Wymieszać dokładnie, (odłożyć 1 zakwas wielkości bułeczki na następny raz). Foremki natłuścić i umieścić w nich masę chlebową. Umoczonymi dłońmi dokładnie wyrównać. Odłożyć w ciepłe miejsce przykryć ściereczką. Czekać aż wyrośnie- tempo uzależnione od temperatury. Kilka godzin.

 Gdy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 150-170 stopni ( opcja pieczenie góra dół termoobieg nie wskazany ponieważ wysusza chleb) Do nagrzanego piekarnika włożyć chleb. Po 20 minutach nastawić piekarnik na 200 stopni i piec 40 minut. Po tym czasie wyjąć go z foremek i włożyć jeszcze na 10 minut do góry nogami, kładąc na folii aluminiowej, by dopiekła się skórka, która była w foremce.

Po upieczeniu posmarować wierzch chleba wodą- chleb będzie się wtedy ładnie świecił.Chleb jest dobrze upieczony jeśli po wyciągnięciu z piekarnika „ puka „ od spodu.

 Świeżutki chleb wybornie smakuje z np. z pietruszkowym pesto.

Potrzeba:

garść listków pietruszki

garść ziarenek słonecznika

sok z cytryny do smaku

sól do smaku

pieprz do smaku

2 ząbki czosnku

oliwa – tyle, ile będzie potrzeba, by powstała zadowalająca nas konsystencja

Wszystkie składniki miksujemy dolewając oliwy. Gotowe.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

 

 

Poprzedni artykułZnanenieznane.pl: Bule na Szubienicznym Wzgórzu
Następny artykułPiękniejszy świat Beaty: Działanie pod presją