Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Domowy snikers

Czary Penelopy: Domowy snikers

0

Lubicie batony snickersy? Ja lubię, choć zdecydowanie bardziej wolałam krem snickers, w słoikach, który w latach 90-tych można było kupić tak jak nutellę. Nieznane są mi okoliczności, dla których zrezygnowano z produkcji tego pysznego kremu. Dowiedziałam się, że już od dawna go nie można kupić, a ja dopiero niedawno się zorientowałam. Opowiedziałam dzieciom, że bardzo lubiłam ten krem, a dzieci koniecznie chciały go spróbować.

snikers

No i nie było rady musiałam odtworzyć tamten zestaw. Baton snickers składa się z czekolady, karmelu, i masła orzechowego. Domowe masło orzechowe już wielokrotnie robiłam , nutellę domową również a przygotowanie karmelu również nie stanowiło kłopotu. Tak więc przystąpiłam do dzieła. I wiecie co? Krem wyszedł fenomenalny. Niemal identyczny z naturalnym – z tą przewagą, że bez ulepszaczy. Przygotowane masy starałam się ułożyć w słoiczku tak, by przypominały pierwowzór. Polecam.

Masło orzechowe:

150 gram orzechów ziemnych solonych

lub 150 gram obranych orzeszków ziemnych niesolonych

sól do smaku (w przypadku, gdy używamy orzeszków niesolonych)

domowa nutella

tabliczka dobrej mlecznej czekolady

100 g orzechów laskowych

karmel:

mała puszka masy kajmakowej

 Przygotowanie masła orzechowego:

orzeszki wsypujemy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej lśniącej masy. Jeśli używamy orzeszków niesolonych masę solimy do smaku. Jeśli używamy orzeszków solonych nie solimy masy.

 Przygotowanie domowej nutelli:

Orzechy laskowe umieszczamy na brytfannie w nagrzanym do 175 stopni piekarniku na 10 minut. Zsypujemy je na ściereczkę i pocieramy tak by brązowe skórki odpadły i aby pozostały „ gołe”, złote orzechy. Miksujemy je na pył. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z orzechowymi drobinkami. Domowa nutella gotowa.

 Przygotowanie karmelu:

Puszkę masy gotujemy około godziny. Studzimy. W słoiczku na zmianę umieszczamy kremy, do wyczerpania składników. Taki słoik starcza na kilka dni. Najlepiej trzymać go w temperaturze pokojowej-ułatwi to rozsmarowywanie na pieczywie.

 Każda z mas smakuje wyśmienicie, jednak gdy połączymy te trzy smaki powstanie absolutnie fenomenalny  krem, któremu nikt się nie oprze. A poranna grzanka z takim rarytasem doda na energii i optymizmu na cały dzień.

Smacznego!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Pobierz przepis w PDF

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch – projektant wnętrz, architekt, właścicielka i szefowa studia architektury wnętrz ARCHIDEKOR, niewielkiej pracowni projektowej mieszczącej się na poddaszu jednej z kamienic świdnickiego starego miasta. Pracownię prowadzi wspólnie z mężem – również architektem. Mama dwóch cudownych córeczek. W kuchni – czarodziejka. O jej wyjątkowym talencie przekonali się znakomici goście bankietów, urządzanych przy okazji Festiwalu Bachowskiego.

baner 2