Ostatni wakacyjny weekend… Generalnie czuje się lekkie poddenerwowanie u dzieciaków, choć znane są mi przypadki dzieci bardziej podekscytowanych zbliżającym się rokiem szkolnym niż kończącymi się wakacjami. Tak czy inaczej, by osłodzić nieco koniec wolności i wprowadzić wszystkich w dobry nastrój, na weekendowy obiad proponuję knedle z morelami. W tym tygodniu zaserwowałam takowe swojej rodzince i muszę przyznać, że ich rozanielone oczy wyrażały bezgraniczne uwielbienie. Nie wiem tylko czy było to uwielbienie skierowane do mnie czy do knedli, ale i tak byłam z siebie zadowolona.
Przepis pochodzi z programu kulinarnego Ewy Wachowicz „Ewa gotuje”.
Potrzeba:
400 gram twarogu
30 gram masła
2 jajka
60 gram cukru
pół laski wanilii
sok z 1/2 cytryny
200 g bułki tartej
nadzienie:
8 moreli
8 kostek cukru lub marcepanu
panierka:
150 g orzechów
100 g masła
70 g cukru
Twaróg, jeśli jest mokry, odciskamy. W misce dokładnie rozgniatamy twaróg i mieszamy z jajkami, tak by powstała kremowa masa. Dodajemy do niej wyskrobane ziarenka wanilii. Następnie należy wmieszać cukier, masło i sok z cytryny. Na końcu w masie ląduje bułka tarta. Po dokładnym wyrobieniu masy, miskę wkładamy do lodówki na pół godziny. Masę dzielimy na 8 równych części.
W tym momencie należy przygotować sobie morele. Delikatnie je nacinamy, wyjmujemy pestkę a w jej miejsce wkładamy kostkę cukru lub marcepana. Wyjmujemy po kolei cząstki masy, rozpłaszczamy je, do środka wkładamy przygotowane morele i precyzyjnie zaklejamy, formując – to rzecz oczywista – kulę. Najlepiej zrobić to zwilżonymi dłońmi. W wysokim garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i cukru. Powoli, pojedynczo wkładamy kule do bulgoczącego wrzątku i gotujemy je na małym ogniu. Gdy wypłyną, ostrożnie je wyjmujemy. W czasie gdy morelowe kule się gotują, przygotowujemy orzechową panierkę. A robi się to następująco: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier, a gdy ten również się rozpuści, dodajemy orzechy. Odcedzone knedle wkładamy do przygotowanej panierki i obtaczamy je dokładnie. I w zasadzie można je podawać od razu np. z jogurtem naturalnym lub przygotować mus z moreli, który robi się tak:
15 pozbawionych pestek moreli, wkładamy do garnka, zalewamy sokiem z 2 cytryn i gotujemy aż owoce się rozpadną. Można dodać miąższ z drugiej połowy laski wanilii i posłodzić do smaku.
Opanierowane knedle kładziemy na morelowym musie i podajemy.
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch – projektant wnętrz, architekt, właścicielka i szefowa studia architektury wnętrz ARCHIDEKOR, niewielkiej pracowni projektowej mieszczącej się na poddaszu jednej z kamienic świdnickiego starego miasta. Pracownię prowadzi wspólnie z mężem – również architektem. Mama dwóch cudownych córeczek. W kuchni – czarodziejka. O jej wyjątkowym talencie przekonali się znakomici goście bankietów, urządzanych przy okazji Festiwalu Bachowskiego.