Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Spaghetti broccoli

Czary Penelopy: Spaghetti broccoli

0

To spaghetti kojarzy mi się z moją ukochaną kuzynką Gabi. To ona rozpieszczała nas swoimi potrawami i od niej otrzymałam ten przepis. Szybko został on jednym z naszych ulubionych sposobów na spaghetti i często go realizuję. To mój kolejny sentymentalny przepis, którym dzielę się z Wami. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje i wpisze się w codzienne menu. Przepis szybki i prosty. Idealny do zrealizowania w zabieganym tygodniu.

Właśnie minęła kolejna data urodzin kuzynki, a ja wciąż bardzo tęsknię za nią i za chwilami, gdy gotowała dla nas.

 

Dla 4 osób:

1 brokuł

1 duża cebula

kilka ząbków czosnku

kilka plasterków boczku

3/4 paczki makaronu spaghetti

oliwa lub olej

sól, pieprz

parmezan

Przygotowanie:

Brokuł myjemy, dzielimy na cząstki i gotujemy na parze przez ok. 5 minut. Dobrze, by pozostał chrupiący. Makaron gotuję al dente w osolonym wrzątku. Cebulę obieram i kroję w kostkę, podobnie postępuję z czosnkiem, jednak jego kroję w plasterki. Boczek kroję w słupki. Boczek wrzucam na rozgrzaną patelnię, lekko go wytapiam, dodaję oliwę, cebulę i czosnek. Solę, pieprzę i na zmniejszonym ogniu duszę, aż cebula i czosnek zmiękną. Powinny być całe zanurzone w oliwie (pamiętacie, że na oliwie smaży się nieśpiesznie). Gdy cebula jest już miękka, a makaron ugotowany, łączę je na patelni i mieszam dokładnie. Dodaję różyczki brokuła i wykładam porcje na talerze. Finalizuję świeżo zmielonym pieprzem i tartym parmezanem. Pychota!

 Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Pobierz przepis w PDF

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch – projektant wnętrz, architekt, właścicielka i szefowa studia architektury wnętrz ARCHIDEKOR, niewielkiej pracowni projektowej mieszczącej się na poddaszu jednej z kamienic świdnickiego starego miasta. Pracownię prowadzi wspólnie z mężem – również architektem. Mama dwóch cudownych córeczek. W kuchni – czarodziejka. O jej wyjątkowym talencie przekonali się znakomici goście bankietów, urządzanych przy okazji Festiwalu Bachowskiego.

Poprzedni artykułCo nowego? Imagine
Następny artykułWeekend z Magazynem Swidnica24.pl