Strona główna Wydarzenia Smaki z “Pana Tadeusza”

Smaki z “Pana Tadeusza” [FOTO]

15

Imbirowe śledzie z orzechami, pasztet z żurawiną, rosół z pulpetami, sarnina w winnym sosie, pierniczki i oczywiście kawa ze śmietanką. To tylko kilka potraw z bogatego menu, przygotowanego przez uczniów Zespołu Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy na Galę Bożonarodzeniową. Młodzi kucharze pod okiem opiekunów, Joanny Dudy i Sebastiana Krzywdy, inspiracji tym razem szukali u Adama Mickiewicza.

– Oczywiście odtworzenie potraw jest praktycznie niemożliwe, bo wiele nazw padających w Panu Tadeuszu jest nie do rozszyfrowania, ale przy pomocy przepisów kuchni staropolskiej przynajmniej odtworzyliśmy ducha tamtych czasów – śmieje się Joanna Duda. Goście, wśród których byli biskup pomocniczy Adam Bałabuch, starosta Zygmunt Worsa, Sabina Cebula z zarządu powiatu i niemal wszyscy dyrektorzy szkół ponadgimnazjalnych oraz wielu przyjaciół szkoły, nie kryli zachwytu dla pomysłowości i kunsztu wykonania. Serca podbił rosół z pulpetami i kładzionymi kluseczkami, znakomicie przyprawione buraczki na gorąco, pasztety i wspaniałe ciasta. – Co roku staramy się szukać nowych inspiracji i pomysłów – tłumaczył zebranym Sebastian Krzywda, przypominając w krótkiej prezentacji historię Bożonarodzeniowych Gal. Ta była już trzynastą z kolei.

Projekt od początku miał wzbogacić program edukacyjny szkoły. – Chcemy zachęcić naszych uczniów do poszukiwań, do odkrywania nowych smaków i czerpania z historii czy doświadczeń innych krajów czy regionów Polski – dodają nauczyciele. Były więc gale z potrawami francuskimi, niemieckimi, ukraińskimi. Nie zbrakło spotkań z kuchnią góralską, a nawet domowych przepisów samorządowców. Wielokrotnie gale wędrowały poza szkołę – do świdnickich hoteli, siedziby Fundacji Krzyżowa, a nawet do Berlina. – Moglibyśmy poprzestać na barszczu z uszkami, ale co to by była za zabawa? – pytania retorycznie Aldona Liszka, dyrektorka szkoły.

Atmosferę staropolskiego dworu podkreślały stroje uczniów współprowadzących ucztę, Kingi Kiliszewskiej i Przemysława Dłutkowskiego, a także fragmenty z “Pana Tadeusza”, czytane ze swadą przez wspomnianego już Przemka i Feliksa Rodziewicza.

Na tym spotkanie z “Panem Tadeuszem” nie zakończyło się. O godzinie 15.00 w pobliskiej Galerii Świdnickiej rozpoczął się konkurs na najpiękniej udekorowany świąteczny stół. W szranki stanęło 11 dwuosobowych drużyn z Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych. O wynikach rozstrzygnęło głosowanie widzów, którzy przy okazji mogli spróbować wspaniałego staropolskiego bigosu.

I miejsce, stół nr 8, Dominika Wołk-Łaniewska i Olga Ryl

II miejsce, stół nr 5, Kornelia Krakowiak i Aleksandra Kulig

III miejsce, stół nr 6, Roksana Garstka i Dominika Samek

Zwyciężczynie otrzymały nagrody rzeczowe, ufundowane przez dyrektora szkoły, Galerię Świdnicką i starostę. Dodatkowa nagrodą są szóstki do dziennika.

asz