Tylko niepasteryzowane i warzone w oparciu o historyczne przepisy. Takie piwo zagości już w najbliższy weekend na świdnickim Rynku. Swoje trunki przywiezie 8 browarów z całej Polski, m.in. z Lwówka Śląskiego, Namysłowa, „Sulimar” z Piotrkowa Trybunalskiego i „Koreb ” z Łasku. 2 czerwca rusza I Festiwal Piw Regionalnych. Organizatorem jest Fundacja Dolina Bystrzycy.
– Świdnicki Festiwal Piw Regionalnych to powrót do korzeni. W XIV-XV wieku piwo świdnickie znane było w całej Polsce, a nawet Europie. Dzisiaj chcemy, aby świdnicki Rynek znowu zapełnił się kramami z najlepszymi piwowarskimi specjałami. To powrót do miejskiej tożsamości i wiekowych tradycji – zapewniają inicjatorzy festiwalu. – To także klimat wspólnej zabawy i możliwość poznawania smaków piw tradycyjnych, regionalnych, niepasteryzowanych, nie zawsze dostępnych w sklepach. Często wręcz zaskakujących oryginalnym smakiem.
Dla wszystkich, którzy chcą dowiedzieć się o piwie czegoś więcej, przygotowana została konferencja, na której poznać będzie można obyczaje piwne, historię świdnickiego piwowarstwa, a także metody powstawania piwa. W programie konferencji wykłady.
Program:
– dr Dobiesław Karst „Piwo świdnickie jednym z najsłynniejszych trunków Śląska i Europy w dobie średniowiecza”
– dr Stefan Kłosiewicz „Obyczaje piwne”
– prof. Józef Błażewicz „Od ziarna do piwa. Browarnictwo wczoraj i dziś”.
Konferencja rozpocznie się 2 czerwca o godzinie 12.00 w Muzeum Dawnego Kupiectwa. 2 i 3 czerwca na Rynku staną kramy browarników. Każdy będzie mógł wskazać, które piwo jest najlepsze. Wystarczy wypełnić kupon, który będzie dostępny w kramach. Oprócz piwa podczas festiwalu będzie można kupić ser koryciński, miody i ceramikę bolesławiecką. Jarmark Piwny w sobotę od 11.00, w niedzielę od 10.00 do 22.00.
opr. asz