Świąteczna “Kawa w samo południe”

    5

    Jak spędzają święta Bożego Narodzenia, jakie w mijającym roku odnieśli sukcesy, czy były niepowodzenia? Na te i inne pytania podczas specjalnego, świątecznego wydania “Kawy w samo południe” odpowiedzą Joanna Gadzińska, przewodnicząca Rady Miejskiej w Świdnicy, Wojciech Murdzek, prezydent Świdnicy, Zygmunt Worsa, starosta powiatu świdnickiego. Do programu Sławomir Mazurek zaprosił także przedstawicieli młodszego pokolenia, którzy Świdnicę sławili na dalekich krańcach Europy. Karol Lewandowski, pomysłodawca wypraw Busem przez świat, opowie o planach na następną wyprawę, a Piotr Betlej wspomni ekstremalny wyścig motocyklowy na wyspie Man.

    Prezydent Murdzek w trakcie programu zdradzi przepis na świąteczny makowiec. Przepis znajdą Państwo poniżej.

    Na pierwszą część świątecznego wydania “Kawy w samo południe” zapraszamy w pierwszy dzień świąt. Druga część zostanie wyemitowana następnego dnia.

    Dziękujemy restauracji na Skarpie za udostępnienie lokalu.

    Zobacz zapowiedź

    Makowiec prezydenta Wojciecha Murdzka

    Składniki ciasta:

    1 kg mąki

    1 kostka margaryny

    4 jaja

    ¼ kg cukru (1 i ¼ szklanki)

    5 dag drożdży

    pół litra mleka

    1 cukier wanilinowy

    szczypta soli

    Rozpuścić drożdże w mleku, następnie dodać garść mąki (do konsystencji śmietany) i odstawić na 15 minut. Dodawać stopniowo pozostałe składniki, ciasto wyrabiać na stolnicy. Ciasto podzielić na 3 części.

    Masa makowa:

    2 kg maku sparzyć, po kilku godzinach utrzeć w makutrze. Dodać: ¼ kg cukru, skórki pomarańczowe, 2 cukry wanilinowe, 1 łyżkę miodu, 5 dag masła lub margaryny, białka 3 jaj – wszystko dobrze wymieszać.

    Można użyć gotowej masy makowej.

    Jak ciasto podrośnie, rozwałkować je, posmarować białkiem i nałożyć maku. Każdy z trzech placków zawinąć w pergamin, pozostawiając miejsce na wyrośnięcie. Po ok. godzinie włożyć do nagrzanego piekarnika (temp. 180 stopni) i piec przez 45 minut.

    Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.