Zdrowie ma smak po raz piąty

    4

    Już za tydzień piąta edycja Targów Żywności Prozdrowotnej i Regionalnej. Przez dwa dni, 16-17 września, powiat świdnicki zaprasza na degustacje i badania. Miody, wypiekane zgodnie z tradycyjną recepturą pieczywo i ciasta, konfitury, przetwory owocowo-warzywne, produkty leśne, sery i wiele innych – to wszystko będzie można skosztować i kupić na świdnickim Rynku.  Zgodnie z założeniem żywność będzie  ekologiczna, bez konserwantów i sztucznych dodatków a prezentowane przetwory to perły wśród naturalnych produktów regionalnych.

    Do odwiedzenia stoisk targowych zapraszamy także tych, którzy chcą spróbować jak smakuje wypiekany tradycyjnie chleb z dodatkiem śliwki, czosnku czy orzechów, kupić przed sezonem zimowym syropy z aronii i malin czy skosztować ciasta z warzyw i mąki orkiszowej.

    Podczas tegorocznych targów nowością będą przetwory z runa leśnego. Po raz pierwszy także będzie możliwość skomponowania swojego własnego musli śniadaniowego, składającego się tylko ze zbóż z ekologicznych upraw – zapewnia Barbara Świętek z wydziału zdrowia świdnickiego starostwa. – W tym roku królować będą przetwory owocowe i warzywne. Co więcej nigdzie indziej w kraju nie zobaczymy i nie skosztujemy tak wielu różnych rodzajów sera – dodaje Barbara Świętek.

    Oprócz wspomnianych serów na zwiedzających czekają tak cenione w czasie zimy i podczas przeziębień miody, wyroby pszczele, leki i kosmetyki ziołowe, materace gorczycowe i własnej roboty wyroby wędliniarskie.

    Wiele produktów prezentowanych podczas targów to prawdziwe perełki. Warto wspomnieć, że będziemy gościć 27 wystawców z kilku powiatów: świdnickiego, tatrzańskiego, łowickiego, bolesławieckiego, kamiennogórskiego, jeleniogórskiego, dzierżoniowskiego, kłodzkiego, milickiego, wrocławskiego, trzebnickiego, górowskiego, legnickiego i oleśnickiego, a także gości z czeskiego Trutnova – wylicza Zbigniew Okarmus, dyrektor wydziału zdrowia świdnickiego starostwa.

    Organizatorzy zapraszają również bezpłatne badania profilaktyczne. W specjalnie przygotowanym przez wydział zdrowia punkcie medycznym będzie można obliczyć swój wskaźnik masy ciała BMI, zmierzyć ciśnienie tętnicze, poziom cukru we krwi, cholesterol i  poziom tkanki tłuszczowej w organizmie. Udało się także zaprosić firmę, która będzie bezpłatnie badała słuch. – Po raz pierwszy podczas targów uruchomiliśmy punkt medyczny, gdzie będzie można uzyskać bezpłatne konsultacje od dietetyka, na temat zasad racjonalnego odżywiania, psychoterapeuty – na temat zaburzeń odżywiania, oraz lekarza diabetologa. Punkt będzie czynny tylko w jeden dzień, w sobotę, w godzinach od 11.00 do 14.00 – informuje wicestarosta Alicja Synowska.

    Obchody Dni Żywności Prozdrowotnej i Regionalnej startują w piątek o godz. 10.00 i potrwają do godz. 18.00. Drugi dzień targów to sobota 17 września. Stoiska odwiedzać będzie można w godzinach od 10.00 do 18.00. Jedynie bezpłatne konsultacje specjalistów zaplanowano na sobotę, w godzinach 11.00-14.00.


    Organizatorem targów jest wydział zdrowia Starostwa Powiatowego w Świdnicy przy współpracy Urzędu Miasta w Świdnicy, Urzędu Gminy Świdnica, Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Świdnicy, Świdnickiego Ośrodka Kultury, Firmy Roche Diagnostics Polska, Firmy Abbot Diagnostics oraz Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Autyzmem, Zaburzeniami Rozwoju i ich Rodzin „Sensus”.

    Wstęp na targi wolny!

    Monika Żmijewska

    Poprzedni artykuł20 milionów na wodociągi
    Następny artykułZnalezisko na budowie