W dawnym komisariacie rehabilitacja

    0

    W decydującą fazę weszły prace adaptacyjne budynku po dawnym komisariacie policji przy ul. Parkowej 4 w Świebodzicach. W pozyskanym kilka lat temu od władz powiatu obiekcie Gmina Świebodzice tworzy Centrum Rehabilitacji Społecznej. Będzie to miejsce, w którym pomoc znajdą osoby starsze, niepełnosprawne, chore. Będzie tu dostęp zarówno do zabiegów stricte rehabilitacyjnych, jak i możliwość korzystania z różnego rodzaju terapii, warsztatów, itd.

    W 2010 roku oddano do użytku I etap – pawilon, w którym rehabilitację swoich podopiecznych prowadzi Stowarzyszenie na Rzecz Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej. Od końca czerwca ekipy budowlane pracują w budynku głównym. A jest tu co robić, ponieważ starą, zabytkową willę trzeba dostosować do potrzeb tego typu instytucji publicznej: m. in. poszerzyć klatki schodowe, dobudować szyb windy, powiększyć pomieszczenia. W piwnicy udało się powiększyć pomieszczenia o 50 cm (wysokości), dzięki czemu je także będzie można wykorzystać na cele Centrum. Ekipy budowlane wywiozły stąd 250 ton gruzu.

    Obecnie prowadzona jest wymiana dachu, wewnątrz zbite są wszystkie tynki, wzmocniono stropy. Prace mają potrwać do końca października tego roku. Inwestycja dofinansowana jest z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego, w ramach rewitalizacja miasta. Koszt tego etapu inwestycji to nieco ponad 1,5 ml zł. Modernizacja pawilonu, przeprowadzona w ubiegłym roku, kosztowała 356 tys. zł.

    Agnieszka Bielawska-Pękala

    rzecznik prasowy UM

    w Świebodzicach

    [photospace]