Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Śledź pod pierzynką

Czary Penelopy: Śledź pod pierzynką

1

W moim domu święta Wielkiej Nocy rozpoczynają się już w Wielki Piątek. Dzień ten jest szczególnie celebrowany jako dzień wyciszenia i zadumy oraz ścisłego postu. Tego dnia zawsze  mama podawała nam na obiad śledzia w śmietanie oraz ziemniaki ugotowane w mundurkach. Ja chcę wam zaproponować smakowitą wielowarstwową sałatkę śledziową, zwaną śledziem pod pierzynką.

Potrzebne będą:

1słoik śledzi w oleju( np. wiejskich)

1 kg ziemniaków

3 buraki

mały słoiczek buraków kiszonych

3 marchewki

2 duże cebule

majonez

3 jajka ugotowane na twardo

sól pieprz

odrobina soku z cytryny do kąpieli cebuli

Ziemniaki i marchew ugotować w łupinach. Buraczki również, lecz oddzielnie, ponieważ gotują się dłużej. Po ugotowaniu warzyw i przestudzeniu należy je obrać i każde warzywo zetrzeć na grubej tarce na oddzielne talerze. Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę, włożyć do miski, posolić, wycisnąć sok z cytryny, przemieszać i odstawić. Śledzie odsączyć z oleju, cebulę ze słoika wyrzucić, a śledzie pokroić na cienkie paseczki. Dno miski(polecam przeźroczystą, bo wtedy potrawa efektownie wygląda) wyklejamy połową ziemniaków. Dokładnie je wyrównujemy i uciskamy(można w tym celu użyć małego wałeczka) Na ziemniakach rozsmarowujemy cienką warstwę majonezu, cebulki i śledzia – doprawiamy pieprzem. Następnie wykładamy marchew, majonez, buraczki i ponownie majonez. Doprawiamy pieprzem. I znowu warstwa ziemniaków, majonezu, cebulki i śledzia- do wyczerpania produktów. Na samej górze powinna być warstwa majonezu, a na niej warstwa startych jaj na twardo. Udekorować kiszonymi, tartymi buraczkami. Zostawić w zimnym miejscu na kilka godzin.

Z taką sałatką można spokojnie przetrwać dzień ścisłego postu!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułPolecamy: Marquez „Miłość w czasach zarazy”
Następny artykułHigh School Musical on Stage