Strona główna Temat dnia Wspierają potrzebujących

Wspierają potrzebujących

0

Stowarzyszenie Euro- PARTNER w Strzegomiu od początku 2009 roku kontynuuje akcję wydawania żywności pozyskanej w ramach programu ?Dostarczanie żywności dla najuboższej ludności Unii Europejskiej 2009″. Dary otrzymywane są z Wałbrzyskiego Banku Żywności na podstawie umowy zawartej pomiędzy Zarządem Stowarzyszenia Euro- PARTNER i władzami Wałbrzyskiego Banku Żywności.

W lutym bieżącego roku trwały zapisy na listę osób potrzebujących pomocy, które po spełnieniu wymogów formalnych mogą pobierać produkty spożywcze w ramach tejże akcji.

Lista mieszkańców zakwalifikowanych liczy ok. 340 rodzin ( ok. 840 osób) z terenu miasta i gminy Strzegom.

Od początku roku 2009 z Wałbrzyskiego Banku Żywności Stowarzyszenie otrzymało ok. 8500 kg (8,5 tony) produktów spożywczych, w tym m.in.: dżemy, sery topione, makaron, kasze jęczmienną, płatki kukurydziane, kawę zbożową.

Należy wspomnieć, iż w roku 2008 w ramach pomocy z Unii Europejskiej pozyskano:

– 5058 litrów mleka,

– 3933kg (3.933 tony) makaronów,

– 2475kg ( 2.475 tony) cukru,

– 2418kg ( 2.418 tony) mąki,

-1947kg ( 1.947 tony) kaszy jęczmiennej,

-1125kg (1.125 tony) serów.

Ze zbiórki żywności, którą przeprowadziło Stowarzyszenie na terenie Strzegomia (w październiku 2008 roku) wśród produktów przekazanych podopiecznym Stowarzyszenia znalazły się także konserwy mięsne, ryż, masło i inne tłuszcze roślinne, kawa, herbata, wyroby cukiernicze, czekolada.

Władze Stowarzyszenia Euro-PARTNER kierują bardzo serdeczne podziękowania dla burmistrza Strzegomia Lecha Markiewicza, bez którego pomocy i wsparcia nie byłoby możliwe uzyskanie żywności dla rodzin ubogich z miasta i gminy Strzegom.

Zarząd Stowarzyszenia pragnie również podziękować członkowi Wspólnoty Samorządowej Ziemi Strzegomskiej Franciszkowi Piłatowi – właścicielowi firmy transportowej, który nieodpłatnie zajmuje się przewozem darów z Wałbrzyskiego Banku Żywności do Strzegomia oraz wolontariuszom, którzy aktywnie uczestniczą w akcjach przekazywania żywności.