Strona główna Bez kategorii Gala Bożonarodzeniowa od morza do Tatr

Gala Bożonarodzeniowa od morza do Tatr

0

Już po raz XV uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych przygotowali niezwykłe, świąteczne spotkanie, podczas którego zaprezentowali swoje kulinarne umiejętności. współgospodarzem Gali Bożonarodzeniowej był powiat świdnicki, a wśród gości znalazła się osoba wyjątkowa – 104-letni mistrz świata weteranów  w sprincie Stanisław Kowalski.

gala2

Joanna Duda i Sebastian Krzywda, nauczyciele ZSHT i autorzy projektu „Gale Bożonarodzeniowe” każdego roku proponują inną konwencję. Były wiec już m.in. smaki góralskie i z „Pana Tadeusza”, a tym razem uczniowie gotowali na podstawie przepisów nadesłanych z zaprzyjaźnionych powiatów łowickiego, kartuskiego i tatrzańskiego. Na stołach znalazły się m.in. pierogi z bryndzą i oscypkiem, schab pieczony w mleku z czekoladową zalewą czy pstrąg w galarecie. Zanim jednak goście, wśród których byli m.in. samorządowcy, dyrektorzy szkół powiatowych, przedstawiciele organizacji pozarządowych, spróbowali smakołyków, o historii gali opowiedziała dyrektor Aldona Liszka-Urbańska. Spotkanie współprowadził nowy starosta świdnicki Piotr Fedorowicz, a wicestarosta Zygmunt Worsa przedstawił sukces Stanisława Kowalskiego, 104-letniego mistrza świata weteranów.

Podczas gali wręczono nagrody w dorocznym konkursie na najpiękniejszą dekoracje świątecznego stołu. I miejsce zajęły Aleksandra Fila i Karolina Wołowicz.

  Życzenia złożyli biskup pomocniczy Adama Bałabuch, biskup Waldemar Pytel, proboszcz parafii ewangelicko-augsburskiej w Świdnicy oraz ks. Piotr Nikolski, proboszcz parafii prawosławnej w Świdnicy. Gościny użyczył Zajazd pod Wierzbą.

/asz/

Poprzedni artykułMilion kuchenek w jeden rok [WIDEO]
Następny artykułIV LO do likwidacji. Szkoła oburzona