Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Smażeny syr

Czary Penelopy: Smażeny syr

0

 Na to tradycyjne danie Czesi zazwyczaj oferują swój fenomenalny camembert – Hermelin, który można dostać w wielu smakach. W knajpkach serwują  również smażony ser Edam lub smażony rodzimy ser Niva. Ten ostatni to ser pleśniowy. Pyszny jest każdy.

Gdy jestem u naszych południowych sąsiadów, najczęściej kupuję smażoną Nivę, bo lubię charakterne sery. Smażeny syr z hranolkami to jedno z moich ulubionych czeskich dań. Jest to potrawa ciężka i bardzo sycąca, z tego powodu pozwalam sobie na takie danie raz w roku.


Potrzeba:
ser – dowolny ulubiony- Edam, camembert, 4 sztuki
3 jajka
bułka tarta

Każdy kawałek sera zamoczyłam w rozbełtanych jajku i obtoczyłam w bułce tartej. Czynność powtórzyłam dwukrotnie, by ser był dobrze zabezpieczony i nie wyciekł podczas smażenia. Smażę w głębokim tłuszczu kilkadziesiąt sekund do zrumienienia. Do tego obowiązkowe są frytki i ser tatarski. No i bursztynowy napój…

Smacznego!
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułPiękniejszy świat Beaty: Pamięć pod stopami
Następny artykułBelfer w podróży: Śladem światowych nekropolii