Kolejki jak za dawnych czasów. Różnica jest taka, że półki uginają się pod ilością towaru. Największym wzięciem cieszą się kiełbasy, ser, chleb i miód. Ci którzy szukają czegoś mocniejszego również znajdą coś dla siebie – wyśmienite wino serwuje Winnica Świdnicka. Punktualnie o 11. w Rynku ruszyły Targi „Zdrowie ma smak”.
Jolanta Gut, Winnica Świdnicka
– Do odwiedzenia stoisk targowych zapraszamy osoby, które chcą spróbować jak smakuje wypiekany tradycyjnie chleb z dodatkiem śliwki, czosnku czy orzechów, zakupić przed sezonem zimowym soki i syropy z malin oraz przetwory runa leśnego przywiezione z czystych ekologicznie terenów Kaszub czy skosztować ciasta i babeczek wypiekanych z mąki orkiszowej z dodatkiem buraków czerwonych i marchwi – zaprasza Barbara Świętek z wydziału zdrowia świdnickiego starostwa.
–Podczas tegorocznych targów królują sery. Nasi wystawcy zaprezentują różne rodzaje tego specjału, wśród których warto wspomnieć ser kozi, krowi, żółty z różnymi przyprawami i ziołami, korbacze, ser ricotta, oscypki, redykołki, sery gazdowskie i bryndze podhalańską – dodaje wicestarosta Alicja Synowska.
Do Świdnicy przyjechało 31 wystawców, którzy oferują szczególnie cenione w okresie zimy i podczas przeziębień miody, wyroby pszczele, zioła i mieszanki herbat ziołowych. Nowością na VI Targach „Zdrowie ma Smak” są świeże i wędzone pstrągi oraz karpie. – Wiemy, jak ważny jest ten produkt ze względu na fakt, że zawiera bezcenne dla organizmu kwasy omega 3 i omega 6. Istnieją dowody naukowe, że ich spożycie wiąże się z obniżeniem poziomu trójglicerydów we krwi, a ich regularnie przyjmowane zmniejsza ryzyko zawałów serca – mówi Alicja Synowska.
Targi potrwają do soboty, do godziny 18:00.