Strona główna 0_Slider Aromaty i smaki lata na lipcowym Targu Ziemi. Sprawdź listę wystawców!

Aromaty i smaki lata na lipcowym Targu Ziemi. Sprawdź listę wystawców!

0

Już w najbliższą niedzielę odbędzie się Targ Ziemi130, czyli nowa odsłona znanych i lubianych spotkań lokalnych producentów żywności, rękodzielników oraz rzemieślników z osobami poszukującymi zdrowych, ekologicznych produktów i unikalnych wyrobów. Znana jest już lista wystawców, którzy zawitają do Tarnawy podczas lipcowego targu.

Targ Ziemi jest organizowany od 2016 roku i cieszy się ogromna popularnością. Stał się platformą spotkań lokalnych producentów żywności, rękodzielników i rzemieślników z osobami poszukującymi zdrowych, ekologicznych produktów i unikalnych wyrobów. Od nowego roku wydarzenie, które przez lata odbywało się w Kraskowie, gości w Ekologicznym Gospodarstwie Rodzinnym Ożga w Tarnawie w gminie Żarów.

Gospodarze wydarzenia zapraszają teraz na kolejną jego edycję, która odbędzie się 7 lipca. – Świeże, pełne witamin i minerałów nieprzetworzone produkty prosto od lokalnych gospodarstw. Rękodzielnicy i artyści ze swoją twórczością, w którą wkładają kawał serducha. Wyjedź z miasta, spędź miło niedzielę, czerp z bogactw natury i zgłębiaj wiedzę na tematycznych warsztatach. To wszystko i więcej u nas na Targ Ziemi 130, który odbywa się zawsze w każdą pierwszą niedzielę miesiąca na terenie Ekologicznego Gospodarstwa Rodzinnego Ożga miedzy godziną 11:00 a 15:00. Na miejscu napijesz się dobrej kawy, herbaty, egzotycznej kombuchy. Spróbujesz rzemieślniczych lodów, ale też zjesz inne pyszności oparte na lokalnych produktach prosto od rolnika – zachęcają organizatorzy targu.

Na odwiedzających czekać będą następujący wystawcy:

  • Ekologiczne Gospodarstwo Rodzinne Ożga – młode ziemniaczki, które tak kochacie, mąka ze starej odmiany pszenicy Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka orkiszowa, żytnia i inne jak i kaszka manna, TOFU i „mleko sojowe”, makaron z ostki w kilku odsłonach,
  • Papa Weed – konopne herbaty
  • Jola i jej przepyszne pierogi w kilku odsłonach
  • Octy owocowe, a z nimi humusy, gąszcze i oczywiście octy ze wszystkiego,
  • Jira Ceramics i jej przepiękne rękodzieło
  • Anki cuda Wianki – wianki, dekoracje z naturalnych roślin oraz obrazy z mchu,
  • Bery decor – lokalna moda z lnu i innych naturalnych tkanin,
  • Perłowe sploty – makramy,
  • Browar Łażany,
  • Dolnośląski Mazur – olej słonecznikowy, olej rzepakowy, oleje z dodatkiem ziół, czosnkiem i papryką,
  • Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy, paluchy z makiem i sezamem,
  • Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz, obłędna chałwa
  • Robótki Karolka – rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku
  • Z Natury Lepsze – Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie!
  • Sernica Dolnośląska – gouda owcza i kozia dłuuuugo dojrzewająca,
  • Serowarnia Strużańska – nabiał owczy wszelaki,
  • Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa
  • Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach – miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
  • KUCHNIA domowa – Skarby Lasu – Zofia Kowalczyk – soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
  • Dyniowy zakątek – dynia od A do Z,
  • Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
  • Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
  • Jagodowe pole – cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy
  • Ziołowe Pola – kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
  • Eko-Ar Przetwory z Aronii, Bio Jabłko – ekologiczne soki i przetwory,
  • Pasieka Spod Ślęży – Krzysztof Staryszak,
  • Ostre Sztosy – diabelnie ostre sosy,
  • Monika Kołataj – swetry robione na drutach,
  • Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze,
  • Malinowy sad – ekologiczne gospodarstwo spod Sobótki, przetwory owocowe, soki malinowe,
  • BIOslavic Garden – przepyszne soki z czereśni i inne rarytasy,
  • Polna.ja – biżuteria z suszonymi kwiatami zalana żywicą,
    Emilia z Quiet Newlook – bluzy, czapki i inne części garderoby,
  • EtaMoor – ręcznie malowane ubrania,
  • Długo wyczekiwane Masło klarowane Ghee,
  • Pomidorowy Zakątek z pierwszymi pomidorami,
  • Piekarnia Po wsze dni z chlebem z Ostki i innymi cudami również bezglutenowymi,
  • Lawendowa Sowa z różnościami z lawendy i nie tylko,
  • Cydr radosny,
  • Winnica Świdnicka i grona zamknięte w butelce,
  • Warzywa z „Siedliska Natury”,
  • Izabela z „Dziko i kwaśno” z niezwykłymi solami z dodatkiem ziół i nie tylko,
  • Ogrodnictwo Lipskich,
  • Ewelina z przepięknymi ozdobami głowy: opaski, spinki, ręcznie szyte gumki,
  • Produkty z Karkonowskiej Marki Lokalnej m.in przepyszne pstrągi wędzone i zamknięte w słoiku, opasty z papryki i inne łakocie,
  • Biżuteria „keskese” z miedzi, żywicy i plastrów miodu.

/mn/

Poprzedni artykułŚcieki popłynęły potokiem Jabłoniec. Gminy mają obowiązek kontrolowania szamb
Następny artykułTragiczne żniwo na drogach. Nie żyje kolejna osoba [FOTO]