Stoiska ze zdrową żywnością i regionalnymi produktami znów staną w sercu Świdnicy. Wśród nich odwiedzający znaleźć będą mogli pieczywo, sery, wędliny, oleje spożywcze, miody, przetwory z owoców, rękodzieło i wiele innych wytworów. XVI Targi „Zdrowie ma smak” zaplanowano na 18-20 sierpnia. Towarzyszyć im będzie VII edycja Festiwalu Piwa Rzemieślniczego. W ich trakcie nie zabraknie występów artystycznych i koncertów.
Na odwiedzających świdnicki Rynek czekać będą stoiska ze zdrowymi, ekologicznymi i regionalnymi produktami. Swój udział zapowiedziało dotychczas około 20 wystawców, którzy zaprezentują miody, oleje spożywcze, dżemy, konfitury, susze owocowe, chleby, sery, wędliny, chałwy i rękodzieło artystyczne. Podczas targów swoje stanowisko będzie miał także Dolnośląski Oddział NFZ, przy którym wyrobimy m.in. Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego EKUZ. Nie zabraknie też strefy rekreacji dla dzieci.
Targi „Zdrowie ma smak” tradycyjnie już połączone zostaną ze Świdnickim Festiwalem Piwa Rzemieślniczego, na którym będzie można skosztować piwa z lokalnych browarów. W programie wydarzeń także występy artystyczne i koncerty. W tym roku zagrają – zespół m.in. lekarzy z Chicago, grający amerykańskie standardy jazzowe, bossa-novę oraz bluesa – Second Opinion czy chociażby znany polski wykonawca muzyki reggae Mesajah. Wystąpią także lokalne zespoły i świdniccy artyści.
/oprac. red./