Znani są już z kapusty po bystrzycku oraz pysznych bab pieczonych przed Wielkanocą. Teraz przyszedł czas na kulinarne wariacje z truskawką. Już w najbliższą środę, 20 czerwca Rada Sołecka, Stowarzyszenie Przyjaciół Bystrzycy „Trzy Sosny” zapełniać będą szafę przysmaków, przygotowując przetwory z owoców, warzyw i grzybów. Do wspólnego gotowania, które zacznie się o 16.00, zapraszają wszystkich chętnych!
– Receptury na kapustę nikomu nie ujawnimy – mówią z uśmiechem gospodynie z Bystrzycy Górnej. – Częstowałyśmy nią gości podczas ostatnich dożynek gminnych w Krzyżowej, zdobywając I miejsce w konkursie LGD na produkt obszaru partnerstwa, a wcześniej m.in. w Jaszkowej Górnej, gdzie odbierałyśmy nagrodę – III miejsce w konkursie „Piękna Wieś Dolnośląska 2010”.
Do udziału w przygotowaniu przetworów, które będą prezentowane podczas dorocznych dożynek i wizyt studyjnych organizatorzy zapraszają wszystkie dzieci, młodzież i dorosłych. – Jeżeli jesteś zainteresowany naszym pomysłem, znasz ciekawe przepisy na przetwory z truskawek, lub chcesz się ich nauczyć przyjdź już w najbliższą środę na świetlicę w Bystrzycy Górnej – zachęca Rada Sołecka.
– Startujemy 20 czerwca o godz. 16.00. Na początek będziemy tworzyć truskawkowe wariacje kulinarne. Do szafy schowamy dżem z truskawek i konfitury. Przybyłych gości poczęstujemy smacznym i zdrowym koktajlem oraz świeżo upieczonym ciastem. Oczywiście z truskawek. Przygotowane produkty zostaną opisane, tak aby na koniec powstały kulinarne sekrety szafy z Bystrzycy Górnej – mówi sołtys wsi Beata Szyszka.
Jak zapowiadają pomysłodawcy przedsięwzięcia, kulinarne wariacje będą miały swój cykliczny charakter. Każdego miesiąca będą powstawały przetwory z sezonowych owoców, warzyw i grzybów. Uroczyste otwarcie szafy planowane jest na koniec roku.
Janusz Waligóra
UG Świdnica